7.7.24

Φρεγάτα «Ψαρά»: Εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα...


Πώς απέτρεψε επίθεση 4 drones...

Εμπλοκή σε επίθεση 4 drones κατά εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν είχε η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετέχει στην επιχείρηση της EUNAVFOR ASPIDES, για την προστασία της θαλάσσιας οδού από επιθέσεις των ανταρτών Χούτι που έχουν ως ορμητήριό τους την Υεμένη...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 και πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τόσο το σύστημα antidrone, όσο και το πυροβόλο, έβαλε εναντίον τεσσάρων Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, δύο εκ των οποίων καταρρίφθηκαν και τα άλλα απομακρύνθηκαν. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Δένδιας και Μπορέλ στη φρεγάτα «Ψαρά», σε λιμάνι του Τζιμπουτί

Τη φρεγάτα «Ψαρά»,η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ (EUNAVFOR ASPIDES), επισκέφθηκαν χθες σε λιμάνι του Τζιμπουτί ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ όπου ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη της σχετικά με την αποστολή της.


Απευθυνόμενος προς το πλήρωμα ο κ. Δένδιας αφού εξέφρασε “και πάλι την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας για αυτό που κάνετε, κατ’ αρχήν, για τα συμφέροντα της πατρίδα μας, αλλά επίσης για τα συμφέροντα της Ευρώπης” επανέλαβε τη σημασία της προσπάθειας “που κάνει ο ευρωπαϊκός στολίσκος για να προασπίσει την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Ξέρω ότι σας στέλνουμε σε περιοχή κινδύνου. Ήδη απόψε θα συνοδεύσετε ένα πλοίο μέσα από την επικίνδυνη περιοχή. Όμως, πέρα από την υπερηφάνεια που νιώθω βλέποντας την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στον ιστό σας, καθώς πλέετε στην Ερυθρά Θάλασσα, θέλω να σας πω ότι η επιχείρηση είναι εξόχως σημαντική για τον κάθε Έλληνα πολίτη, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Αν διακοπεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, οι αναταράξεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού, η απώλεια θέσεων εργασίας θα επηρεάσει βαθιά την ελληνική κοινωνία, θα επηρεάσει βαθιά την ευρωπαϊκή κοινωνία”, προσθεσε.

“Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη και την περηφάνια της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής Κυβέρνησης, του ελληνικού λαού και εύχομαι να σας υποδεχθώ ασφαλείς ξανά στη Σαλαμίνα μόλις επιστρέψετε”, κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: