7.7.24

Η μεγάλη νύχτα της Γαλλίας: Δηλώσεις νικητών και ηττημένων...


Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων η εδώ και αρκετές εβδομάδες κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας έφερε τη μεγάλη ανατροπή...


Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ο νικητής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, χωρίς, βέβαια, να συγκεντρώνει έδρες για απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν έπεσε στην τρίτη θέση [διαβάστε ΕΔΩ τη live ενημέρωση με όλες τις εξελίξεις].

Σχολιάζοντας τα exit poll ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, δήλωσε «ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν Χαιρέτισε την εκλογική κινητοποίηση για «την επίτευξη ενός αποτελέσματος που λέγεται ότι ήταν αδύνατο», δηλαδή μια νίκη της Αριστεράς.

«Ο λαός μας έχει ξεκάθαρα αποκλείσει τη χειρότερη λύση για αυτόν. Σήμερα το βράδυ ο Εθνικός Συναγερμός (RN) απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «μια τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούν τη νέα Γαλλία».

«Η πλειοψηφία έκανε άλλη επιλογή για τη χώρα» από την ακροδεξιά, πρόσθεσε ο κ. Μελανσόν, πιστεύοντας ότι από εδώ και πέρα «η βούληση του λαού πρέπει να επιβεβαιωθεί». 


«Ο πρόεδρος πρέπει να υποκύψει» στα αποτελέσματα της Αριστεράς, η οποία γίνεται πλειοψηφία στη Βουλή, υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, είπε.

Καλώντας τον κ. Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό από τη συμμαχία των αριστερών κομμάτων τόνισε: «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει, είναι έτοιμο». Σύμφωνα με τον Ζακ Λυκ Μελανσόν, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «δεν θα εφαρμόσει τίποτα άλλο εκτός από το πρόγραμμά του, αλλά ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Ολιβιέ Φορέ (γραμματέας Σοσιαλιστικού Κόμματος)

«Απόψε, η Γαλλία είπε όχι στην έλευση του Εθνικού Συναγερμού στην εξουσία!», δείχνοντας έναν «αναστεναγμό ανακούφισης», υπό το χειροκρότημα σοσιαλιστών. «Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει αυτή τη νέα σελίδα στην ιστορία μας», υπογράμμισε. 


Τοντελιέ (γενική γραμματέας των Οικολόγων)

«Η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη» και «ο λαός» έχουν «νικήσει», καλωσορίζει η οικολόγος Μαρίν Τοντελιέ.
Η εθνική γραμματέας των Οικολόγων εκτίμησε στις πρώτες της δηλώσεις ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη κέρδισε, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός κέρδισε» στο τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που τοποθετούν το Νέο Λαϊκό στην πρώτη θέση. «Θα κυβερνήσουμε», υποσχέθηκε η αρχηγός των Οικολόγων.


Πίκρα Μπαρντελά 

Ο εκλεκτός της Μαρίν Λεπέν βιώνει μια από τις πιο δύσκολες νύχτες της καριέρας του και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις προς υποστηρικτές του.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε μια «συμμαχία της ατιμίας» που «στερεί από τους Γάλλους μια πολιτική ανάκαψης».

Ο επικεφαλής του Ακροδεξιού συνασπισμού χαιρέτισε τη δυναμική πίσω από την παράταξή του και τόνισε «θα είμαι εκεί για εσάς. Απόψε όλα αρχίζουν. Θα είμαι εκεί, για εσάς, μαζί σας, μέχρι να κερδίσουμε. Απόψε, ένας παλιός κόσμος έπεσε και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που έχει αρχίσει να ελπίζει ξανά».


Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ατάλ
«Θα υποβάλω την παραίτησή μου αύριο το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους 577 νεοεκλεγέντες βουλευτές. Όλοι μαζί εκπροσωπούν το έθνος μας. Αυτή τη διάλυση, δεν την επέλεξα αλλά αρνήθηκα να την αντέξω και μαζί με τους υποψηφίους μας αποφασίσαμε να παλέψουμε», είπε στην αρχή της δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Απόψε, καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να οδηγηθεί στα άκρα χάρη στην αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη των αξιών μας, είμαστε όρθιοι. Έχουμε τρεις φορές περισσότερους βουλευτές από ό,τι οι εκτιμήσεις έδωσαν στην αρχή αυτής της εκστρατείας».

Περιμένει τα τελικά αποτελέσματα ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.

Οπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: