9.7.24

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν την Τετάρτη...Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών θα γίνει στην Ουάσιγκτον και θα είναι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ...

Σημειώνεται ότι η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έγινε στις 13 Μαΐου φέτος στην Άγκυρα, η οποία ωστόσο δεν προώθησε περαιτέρω τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, αφενός επιβεβαίωσε τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου έφερε στο προσκήνιο νέα θέματα, όπως η ηχηρή διαφοροποίηση των δύο πλευρών για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και η Λωρίδα της Γάζας. 

Η ατζέντα και οι επαφές Μητσοτάκη

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 - Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).


Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden).

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres).

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: