9.7.24

Αιφνιδιαστική προσέγγιση Ερντογάν – Άσαντ θορυβεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες...Η ξαφνική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλέσει τον Σύριο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνομιλίες, έχει προκαλέσει φόβους στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία...

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν είπε ότι 670.000 άνθρωποι επέστρεψαν σε οικιστικές κοινότητες στη βόρεια Συρία και άλλα ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε την Κυριακή ότι θα καλούσε τον Άσαντ «ανά πάσα στιγμή» να εργαστεί για την επιστροφή στις προηγούμενες σχέσεις με τη Συρία, οι οποίες διακόπηκαν λόγω του πολέμου που προσέλκυσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Τουρκία και πολλές ένοπλες φατρίες.

«Υπάρχουν φόβοι ότι ο Ερντογάν θα κάνει μια συμφωνία με τον Άσαντ και θα επιστρέψει τους Σύρους» σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τη Δαμασκό, δήλωσε ο Σαμίρ Αλ-Αμπντουλάχ του Κέντρου Σύγχρονων Σπουδών Harmon στην Κωνσταντινούπολη. Αναφερόμενος σε ορισμένους Σύρους μετανάστες, ο Al-Abdullah είπε: «Υπάρχουν επίσης εκείνοι που φοβούνται ότι θα αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα».

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και ο αριθμός των Σύριων που μετανάστευσαν σε αυτήν λόγω του πολέμου είναι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις με τη Δαμασκό το 2011 μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και οι τουρκικές δυνάμεις παρείχαν υποστήριξη στη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση στο βορρά. Όμως ο Ερντογάν τόνισε τις τελευταίες δύο εβδομάδες την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης με τη Συρία.

Ο αριθμός των αφίξεων από τη Συρία έχει θορυβήσει τους Τούρκους, οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους, ωθώντας τον Ερντογάν να δεσμευτεί για συνομιλίες και μια ενδεχόμενη «τιμητική» οικειοθελή επιστροφή για τους περισσότερους από αυτούς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: