9.6.24

Τα exit polls στην Ευρώπη...Ενισχυμένη η ακροδεξιά στη Γερμανία και την Αυστρία. Δεύτερη η Εναλλακτική για τη Γερμανία, πρώτο το FPÖ.
Μέτρια ποσοστά για τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας και κέρδη για την ακροδεξιά (Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD) δίνουν οι δημοσκοπήσεις εξόδου...

Καταγράφεται ιστορικό χαμηλό για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, που αναμένεται να πέσει στην τρίτη θέση με περίπου 14%. Για «πολύ πικρό εκλογικό αποτέλεσμα», μίλησε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Κέβιν Κούνερτ.


Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου για το ARD και τη δημόσια τηλεόραση ZDF οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς αγγίζουν το 14%, δηλαδή πιο χαμηλά από το 15,8% που είχαν το 2019 και ακόμα πιο κάτω από τις τελευταίες εθνικές εκλογές της Γερμανίας το 2021.

Αντίθετα, το AfD κερδίζει έως και το 16,5% των ψήφων, το οποίο είναι καλύτερο από το ποσοστό του 11% το 2019. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στον συνασπισμό του Σολτς, έπεσε από το υψηλό 20,5% πριν από πέντε χρόνια, σε περίπου 12%. Η υποστήριξη για τους Ελεύθερους Δημοκράτες, του τρίτου κόμματος της κυβέρνησης, ανέρχεται στο 5%.

Τα exit poll έδωσαν ένα σαφές προβάδισμα στο κεντροδεξιό μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, που είναι πλέον η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, σε περίπου 30%: ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με του 2019 και καλύτερο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση. Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα "μάθημα" για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: