17.6.24

Φοβάται πλέον και τον ίσκιο του...Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή επισφράγισε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τεράστια πολιτική φθορά των ευρωεκλογών στις οποίες έχασε 13 εκλογικές μονάδες σε ένα χρόνο, είναι ένας αδύναμος και φοβισμένος πρωθυπουργός...

Στη νέα κυβερνητική σύνθεση έχουμε ανακύκλωση προσώπων, τη στιγμή μάλιστα που οι υπουργοί στα «βαριά» υπουργεία και οι δελφίνοι έμειναν αμετακίνητοι.

Αλγεινή εντύπωση και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να κρατήσει στη θέση του τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος ενώ έβγαιναν συνεχώς στο φως της δημοσιότητας σημαντικά στοιχεία για το μπάζωμα του τραγικού σημείου των Τεμπών και 1,5 εκατομμύριο πολίτες ζητούσαν μέσα από ψήφισμα τη διαλεύκανση της υπόθεσης, υποστήριζε ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Σε πολιτικό επίπεδο, με την απόφαση να κρατήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον επονομαζόμενο και «υπουργό της συγκάλυψης», ο πρωθυπουργός τον επιβραβεύει, πράγμα που σημαίνει ότι όταν την Κυριακή των ευρωεκλογών ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το μήνυμα της κοινωνίας «ελήφθη» μάλλον κατάλαβε τα αντίθετα από αυτά που είπαν οι πολίτες.

Η… Ιφιγένεια και οι φίλοι

Αξιοσημείωτη αλλαγή στην κυβέρνηση αποτελεί η απομάκρυνση του Κώστα Σκρέκα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο επονομαζόμενος και «υπουργός της ακρίβειας» θυσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ώστε να διασώσει τη δική του επικοινωνιακή εικόνα, η οποία μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών έχει δεχτεί μεγάλες ρωγμές. Τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος είναι στενός φίλος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει στο Μαξίμου ο Γιώργος Μυλωνάκης – και εκείνος φίλος της συζύγου του πρωθυπουργού.

Επίσης, πέρα από την απομάκρυνση του Κ. Σκρέκα, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν η Δόμνα Μιχαηλίδου και οι Λευτέρης Αυγενάκης και Δημήτρης Καιρίδης, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αποτινάξει από πάνω του, μέσω της απομάκρυνσής τους, τις τεράστιες ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνησή του για την οργή των αγροτών, αλλά και να δείξει ότι μετατοπίζεται από τις θέσεις του στα ζητήματα της μετανάστευσης, ώστε να προσεγγίσει τους απογοητευμένους δεξιούς.
Δεν ακούμπησε δελφίνους

Αλλο ένα κρίσιμο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί στον ανασχηματισμό «ανακύκλωσης προσώπων» είναι ότι ενώ η ΝΔ έχασε περίπου 1.000.000 ψηφοφόρους σε απόλυτους αριθμούς και έκανε τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της, ο πρωθυπουργός δεν άγγιξε τους λεγόμενους δελφίνους και τα βαριά χαρτιά της γαλάζιας παράταξης. Αναφερόμαστε στους Κωστή Χατζηδάκη (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών), Αδωνη Γεωργιάδη (Υγείας), Νίκο Δένδια (Εθνικής Αμυνας), Ολγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μάκη Βορίδη (Επικρατείας) και Βασίλη Κικίλια (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).

Με μια τέτοια πρωτοφανή εκλογική συρρίκνωση του κυβερνώντος κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πλέον ένας αδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τις εσωτερικές αντιθέσεις και ομαδοποιήσεις, όπως έκανε την εποχή της αλαζονείας του 41%.

Η αποδυνάμωση

Οταν το βράδυ της Κυριακής βγήκε η εκτίμηση ψήφου, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του ανέφερε ότι η ΝΔ δεν πέτυχε τον στόχο της (33%) και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην κοινωνία: «Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους». Η εντολή από τον πρωθυπουργό ερμηνεύτηκε ως «ανακύκλωση προσώπων», δίχως να υπάρχει σχέδιο αλλαγής πολιτικού προσανατολισμού. Πλέον, στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης διαμορφώνονται νέες δυναμικές και ισορροπίες, καθώς οι διάφορες φυλές και ομαδοποιήσεις αναπροσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλά στελέχη της δεξιάς πτέρυγας θεωρούν ότι στο κυβερνών κόμμα πρέπει να υπάρχει αλλαγή προσανατολισμού σε ό,τι αφορά ταυτοτικά ζητήματα (Γεωργιάδης, Κώστας Κυρανάκης κ.ά.), ενώ ζητήματα φυσιογνωμίας βάζει εδώ και καιρό στη δημόσια σφαίρα και ο Αντώνης Σαμαράς...

DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια: