22.6.24

Ακριβαίνουν κι άλλο τα «πράσινα» τιμολόγια...


Η «εποχικότητα» φταίει για τον υπουργό...
 Σε απόγνωση βρίσκονται τα νοικοκυριά, που τρέμουν μπροστά στις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς στην αρχή του καλοκαιριού ο υποτυπώδης «ανταγωνισμός» δημιουργεί συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα επέστρεψε πανηγυρικά στην πρώτη θέση (μαζί με την Ιταλία) από πλευράς ακρίβειας, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξε μείωση... 


Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, «πράσινα» και «κίτρινα», του Ιουλίου θα είναι αυξημένα.  
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προηγούμενων μηνών αποδεικνύεται ότι τα «μπλε» (σταθερά) και τα «κίτρινα» (κυμαινόμενο) ήταν οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής.


Σχετικά ακριβότερα, χωρίς μεγάλες διαφορές, τα «πράσινα» στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών, επειδή παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν «μπλε», τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο κίτρινο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν.

Βασικές αιτίες της πτώσης ήταν η σχετικά χαμηλή ζήτηση λόγω του ήπιου χειμώνα και των φυσιολογικών θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη του φορτίου και η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι, παρά την άνοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υποστηρίζει ότι η «εποχικότητα» - εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής των ΑΠΕ - θα κυριαρχεί στο εξής στο ηλεκτρικό σύστημα, με υψηλότερες τιμές τα καλοκαίρια, χαμηλότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη και μεσαίες τιμές τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό.

Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, που επικαλείται το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους, είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης. Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους. Σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να «σπάσει» το συμβόλαιο πριν τη λήξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: