9.6.24

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη σφαγή με σχεδόν 1.000 θύματα στη Νουσεϊράτ...

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, αφού και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως η επίθεση κατά την οποία απελευθερώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί «θα γραφτεί στην ιστορία». Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τα θύματα πλησιάζουν τα 1.000, καθώς τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν με τους νεκρούς συνολικά από την αρχή του πολέμου να ξεπερνούν έτσι τους 37.000...


Παλαιστίνιοι που ζουν στην πυκνοκατοικημένη περιοχή περιέγραψαν τον τρόμο που βίωσαν από τους έντονου αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης. Επίσης ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με μαχητές της Χαμάς γύρω από τον καταυλισμό, για να απελευθερώσουν τέσσερις ομήρους.


Η 26χρονη Νόα Αργαμανί, ο 22χρονος Αλμόγκ Μέιρ Τζαν, ο 27χρονος Αντρέι Κοζλόφ, 27 ετών και ο 41χρονος Σλόμι Ζιβ, είχαν απαχθεί από το μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ πριν οκτώ μήνες. Η επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους έφερε πανηγυρισμούς στο Ισραήλ ενώ παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χαιρέτισαν την είδηση της απελευθέρωσής τους. 

Αντίθετα, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε έντονα την επιχείρηση, που βάφτηκε στο αίμα των εκατοντάδων θυμάτων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο BBC ότι βρισκόταν σε μια αγορά και ψώνιζε λαχανικά, όταν άκουσε να πετούν μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ήχους πυροβολισμών. «Στη συνέχεια, τα πτώματα των ανθρώπων σκορπισμένα στους δρόμους και το αίμα έβαφε τους τοίχους», είπε.


Βίντεο από την περιοχή δείχνουν Παλαιστίνιους να θρηνούν νεκρούς μετά από σφοδρό βομβαρδισμό, δείχνουν τραγικές εικόνες από τη σφαγή, από νοσοκομεία με σοβαρά τραυματισμένους πεσμένους στο αιματοβαμμένο έδαφος, από όπου με δυσκολία χωρούν να περάσουν οι γιατροί. Δείχνουν ασθενοφόρα και αυτοκίνητα να μεταφέρουν θύματα.

Tα νοσοκομεία al-Aqsa και το νοσοκομείο al-Awda ανέφεραν 70 πτώματα. Ο διευθυντής του τελευταίου δήλωσε στο BBC Arabic ότι ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββάτου σημειώνοντας ότι δεν χωρούν όλες οι σοροί.

Άνδρας, που δήλωσε ότι περισσότερα από 40 μέλη της οικογένειάς του έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβριο, μίλησε στο βρετανικό δίκτυο για την ώρα του μακελειού. Βρισκόταν σε σπίτι που χτυπήθηκε από βόμβα. «Αυτό το σπίτι, το οποίο φιλοξενούσε περίπου 30 άτομα που στη συνέχεια έγιναν 50, βομβαρδίστηκε... Μόνο εγώ, ο πατέρας μου, η σύζυγός μου και ένας νεαρός άντρας επιβιώσαμε... είμαστε οι μόνοι επιζώντες από τους 50 ανθρώπους».
 
Ο 37χρονος εξέφρασε τη λύπη του για τις ανθρώπινες απώλειες. «Για κάθε Ισραηλινό όμηρο θα μπορούσαν να έχουν απελευθερώσει 80 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και χωρίς αιματοχυσία... [σ.σ. Αυτό] είναι ένα εκατομμύριο φορές καλύτερο» είπε στο BBC.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «υψηλού κινδύνου, πολύπλοκη αποστολή» που βασίστηκε σε «ακριβείς πληροφορίες», ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλμ Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν «κάτω από σφοδρά πυρά» κατά τη διάσωση των ομήρων.  Όμως, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς υποστήριξε πως σκοτώθηκαν και αιχμάλωτη στην επιχείρηση. Ένας Ισραηλινός αξιωματικός τραυματίστηκε και πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.
 
Η επίθεση έγινε εν μέσω των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων. Αναλυτές εκτιμούν ότι η διάσωση θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο για τον Νετανιάχου, που παραμένει υπό αυξανόμενη πίεση.

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει τις επιλογές του στην οργάνωση, η οποία δεν θα συμφωνήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αν δεν επιτύχει ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους. 
 
Περίπου 116 αιχμάλωτοι της Χαμάς παραμένουν στα παλαιστινιακά εδάφη, εκ των οποίων οι 41 σύμφωνα με τον στρατό είναι νεκροί. Στην εκεχειρία μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο η οργάνωση απελευθέρωσε 105 ομήρους με αντάλλαγμα περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: