22.5.24

Mάστιγα οι απευθείας αναθέσεις...

Σε προέκταση του γνωστού σκανδάλου των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας που έμεινε στη δημοσιογραφική ιστορία με την ακαταλαβίστικη φράση «σκόιλ ελικίκου» εξελίσσεται η αποκάλυψη για απευθείας ανάθεση διαφημιστικού προγράμματος κατάρτισης της ΔΥΠΑ σε εταιρεία που δημιουργήθηκε λίγο χρόνο πριν από την ανάθεση του έργου χωρίς να κατέχει τα απαιτούμενα στοιχεία που πιστοποιούν προηγούμενη πείρα και λειτουργία...

Η εν λόγω εταιρεία, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εκτενή σχετική έρευνα του συνδικάτου ΠΑΝΣΥΠΟ, δεν διέθετε ηλεκτρονικό ιστότοπο, λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε καν σταθερό τηλέφωνο, παρότι ως δραστηριότητα δηλώνεται ότι εξειδικεύεται (ΚΑΔ 62.01.11) στις υπηρεσίες Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τεχνολογιών της Πληροφορίας για Εφαρμογές. Επιπροσθέτως, δεν βρέθηκαν δημοσιοποιημένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάλογη δραστηριότητα, δηλαδή ανάληψη έργων στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Κι ενώ η διοίκηση της ΔΥΠΑ συνεχίζει να σιωπά, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απαξιοί να επιβεβαιώσει ή ακόμη και να διαψεύσει την καταγγελία για την ανάθεση σε μια εταιρεία που όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι στήθηκε σε μια βραδιά, οι τρεις σημαντικότεροι συνδικαλιστικοί φορείς στον χώρο της ΔΥΠΑ, με κοινή ανακοίνωσή τους, προέβησαν χθες σε ακόμη μια καταγγελία.
Ο Α’ υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Καραχάλιος, και η υποδιοικήτρια Γιάννα Χορμόβα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (τ. ΟΕΕ, τ. ΟΕΚ), η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) προχωρώντας την έρευνα αποκαλύπτουν ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία «φάντασμα» έχουν δοθεί όχι μία, αλλά πέντε απευθείας αναθέσεις, όλες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την επικοινωνιακή προβολή της ΔΥΠΑ.

«Τα χρήματα αυτά είναι των εργαζομένων για την ανεργία και όχι το τσιφλίκι του καθενός. Καλούμε τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ και το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να δώσουν άμεσα μια απάντηση για όσα έχουν δημοσιευτεί και καταγγελθεί, δεδομένου ότι οι απευθείας αναθέσεις στην εν λόγω εταιρεία άρχισαν τον ένατο μήνα του 2023 και κατά συνέπεια μεγάλο τμήμα των ποσών που προαναφέρουμε έχει ήδη καταβληθεί στην εταιρεία» επισημαίνουν τα τρία συνδικάτα.

Χαρακτηρίζουν «αδιανόητα προκλητική» τη σιωπή και ουσιαστικά την άρνηση να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις για το πού καταλήγουν τα χρήματα των εργαζομένων για την ανεργία και καλούν τον διοικητή, Σπύρο Πρωτοψάλτη, και τους τρεις υποδιοικητές της ΔΥΠΑ, Σπύρο Γεωργιάδη, Γιώργο Καραχάλιο και Γιάννα Χόρμοβα, σε παραίτηση εάν δεν προβούν σε εξηγήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής αναθέσεις αθροιστικού ποσού 132.990 ευρώ:

● Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023. Συνολική δαπάνη, πλέον ΦΠΑ, ύψους 35.960 ευρώ.

● Διοργάνωση της Ημέρας Καριέρας ΔΥΠΑ στην Πάτρα, στις 21.10.23, για την κάλυψη των αναγκών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συνολικής δαπάνης, πλέον ΦΠΑ, 11.160 ευρώ.

● «Ενημέρωση κοινού σε ψηφιακά μέσα για τις δράσεις της ΜΕΜΜΕ», σύμφωνα με το Υ.Σ. 836/24-11-2023 της Διεύθυνσης Γραμματείας Διοίκησης της ΔΥΠΑ, αντί δαπάνης 24.800 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

● Προμήθεια για την outdoor επικοινωνιακή προβολή του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων και Δράσεων της ΔΥΠΑ για την Π.Δ. Θεσσαλίας, δαπάνης, πλέον ΦΠΑ, 24.428 ευρώ.

● «Διαφημιστική Καμπάνια για την Ημέρα Καριέρας στο Ηράκλειο Κρήτης στις 9/3/2024», προϋπολογισμένου ποσού, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, 14.012 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η περί ης ο λόγος εταιρεία SYN INTERNATIONAL IKE συστάθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2023. Στα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία επικοινωνίας της εκτός από έναν αριθμό κινητού και δύο emails, δεν υπάρχει τίποτε άλλο (ούτε ιστοσελίδα για το διαφημιστικό της έργο), ενώ σύμφωνα με τα ανοικτά δεδομένα του υπουργείου Ανάπτυξης ως ενεργά μέλη της διοίκησης της εταιρείας εμφανίζονται ο Καζί Ζαφάρ Ομάρ με ποσοστό 99% και η Γκούνη Καζί Ζαφάρ Αναστασία, με ποσοστό 1%. Το συνολικό κεφάλαιο της εταιρείας την οποία η ΔΥΠΑ επέλεξε για 5 απευθείας αναθέσεις είναι ύψους 5.000 ευρώ...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: