13.5.24

Τσίπρας και Ζάεφ λαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών...



 Την ώρα που η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας σε εμφανή θέση αμηχανίας την κυβέρνηση Μητσοτάκη (που επιδόθηκε σε ένα εθνικιστικό και μικροπολιτικό παιχνίδι), ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ...


Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Αλ. Τσίπρα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Ελλάδας και Β. Μακεδονίας συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα και υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή.


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επισήμαναν με νόημα πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε σε αμφότερες τις δυο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών
Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς εξέπεμψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου έγινε απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το συνταγματικό της όνομα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε ότι «καθώς σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και επιλέγεται ένας νέος πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και η άμεση απάντηση

Παρά τη μικροπολιτική στάση που έχει κρατήσει στο θέμα η Νέα Δημοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επέλεξε, σήμερα, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας πως η Νέα Δημοκρατία είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει για πολιτικούς απατεώνες και να ισχυριστεί ότι «είναι αξιοπερίεργη η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ μια ημέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να επαναφέρει τα μνημόνια». 

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης να κυρώσει τα μνημόνια (για να μη δυσαρεστήσει την ακραία πτέρυγα της Ν.Δ.), ο Π. Μαρινάκης είπε  πως «δικαιώνεται ο χρονισμός. Σκεφτείτε να φτάναμε σε αυτό το σημείο και η νέα πρόεδρος της χώρας να μην τηρεί ούτε την πρώτη σελίδα του βιβλίου. Είμαστε κράτος που σέβεται την συνέχειά του και την υπογραφή του».

Άμεση ήταν η απάντηση στον Π. Μαρινάκη από την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να ζητήσουν ταπεινά συγγνώμη για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τον εκπρόσωπό του να χαρακτηρίσει καθ' έξιν πολιτικούς απατεώνες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επειδή αξιώνουν τουλάχιστον την κύρωση των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας από την ελληνική Βουλή». Η κα Κεχαγιά πρόσθεσε: «φθάνει πια! Έχουν κουράσει με την πατριδοκαπηλία τους…».

► «Η προκλητική στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την τελετή ορκωμοσίας της, δικαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας με αιχμές πως «τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: