13.5.24

Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας...



Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εορτάσει, «χωρίς ειρήνη», την επέτειο της ίδρυσής του, την οποία επισκιάζει φέτος ο πόλεμος...

με τη Χαμάς, που διαρκεί πάνω από 7 μήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι έγιναν πλήγματα σε διάφορους τομείς του παλαιστινιακού θυλάκου όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία» για τους περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στο στόχαστρο ειδικά τη Ράφα (νότια), όπου βρίσκονται 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Αψηφώντας τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις -η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται πολύ βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων-, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να λέει πως θα διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το τελευταίο οχυρό των ταγμάτων της Χαμάς.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν τους άμαχους στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν και έκτοτε λένε πως διεξάγουν «στοχευμένες» επιχειρήσεις εναντίον των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «χάος», «αναρχία» και «τεράστιες ζημιές» για τον άμαχο πληθυσμό, χωρίς «να επιλύσει το πρόβλημα της Χαμάς», προειδοποίησε χθες Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς» κι αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση στη Ράφα, ενώ οι Ταξιαρχίες έχουν «επιστρέψει σε ζώνες που το Ισραήλ απελευθέρωσε στον βορρά, ακόμα και στη Χαν Γιούνις», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: