23.5.24

Στη Βουλή -λίγο πριν κλείσει- η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη...



 Μόλις μια μέρα προτού κλείσει το κοινοβούλιο για τις Ευρωεκλογές, διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ποινική δικογραφία για τις εργασίες που έγιναν ήδη απ' τις πρώτες ώρες στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν στοιχεία, όπως καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων...

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος της Ολομέλεια  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος η δικογραφία αφορά τον τέως υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την τέως Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, τον τέως Υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον τέως Υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο.


Πρόκειται για τη δικογραφία η οποία είχε τεθεί στο αρχείο από την εισαγγελική αρχή της Λάρισας και ανασύρθηκε κατόπιν παρέμβασης του Αρείου Πάγου, αφού είχε προηγηθεί κατακραυγή για τις προσπάθειες συγκάλυψης.

Η εντολή από την αντεισαγγελέα Εφετών Λάρισας για έρευνα σχετικά με την εκχωμάτωση και την επίστρωση στο σημείο της τραγωδίας δόθηκε την ίδια μέρα που έγινε δεκτή η προσφυγή του Π. Ασλανίδη, πατέρα ενός από τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, κατά της απόφασης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας να απορρίψει τη μήνυση των συγγενών για το μπάζωμα των Τεμπών.

Η διαβίβαση δε της δικογραφίας στη Βουλή έρχεται ώρες αφότου έγινε γνωστό πως η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 Μαρία Καρυστιανού, απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέτοντας αμείλικτα ερωτήματα για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί την κυβέρνηση πως «δια του Υφυπουργού σας κ. Τριαντόπουλου αλλοιώσατε πλήρως το πεδίο του εγκλήματος» και επισημαίνει πως το γεγονός  «είναι ομολογημένο από την ίδια την κυβέρνηση σας».

Ακολούθως, η Μ. Καρυστιανού ρωτά τον πρωθυπουργό:

Ποιοι οι λόγοι της παρέμβασης σας στο έργο της Δικαιοσύνης πριν καν ξεκινήσει η διερεύνηση του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές, τη στιγμή που ο χώρος έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτος ως τόπος εγκλήματος;.
Ποιων ακριβώς εγκληματικών πράξεων επιχειρήσατε την συγκάλυψη με την παραπάνω συντονισμένη επιχείρηση καθολικής αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο, με το πρόσχημα της δήθεν «αποκατάστασης» και ποιων υπαιτίων προσώπων τη διαφυγή από τη δικαστική έρευνα υποθάλψατε, με τις εντολές που δώσατε στον Υφυπουργό σας και σε  όσους άλλους εν γνώσει τους συμμετείχαν σε αυτήν την «οργάνωση», παρέβησαν τα καθήκοντα τους και υπέθαλψαν τους υπαιτίους;
Παράλληλα, η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 σχολιάζει και την θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά πως μέχρι στιγμής «η παρέμβασή της περιορίζεται και εξαντλείται σε τηλεοπτικές δηλώσεις» και την καλεί «να τιμήσει τον θεσμικό της ρόλο και να λάβει ουσιαστική θέση επί της υπόθεσης των Τεμπών».

Επιπλέον, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» προανήγγειλε μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων. «Δεν έχουμε πια στα χέρια μας πολλά όπλα. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα» είπε, αφού επέκρινε το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής αύριο. «Έμαθα σήμερα ότι θα κλείσει πολύ πιο νωρίς. Από που προκύπτει αυτό;  Από την σημαία πήραν την άδεια; Δεν θα τηρηθεί τίποτα νόμιμο σε αυτή την χώρα;» διερωτήθηκε.

Αίτημα προανακριτικής από ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται ξανά μπροστά στον εφιάλτη που προσπαθούν να ξορκίσουν απαγορεύοντας ακόμη και την αναφορά της λέξης «Τέμπη» στα ΜΜΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα δώσει μάχη για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη εκείνοι που διέταξαν την αλλοίωση των αποδεικτικών στοιχείων και τη συγκάλυψη του εγκλήματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και σημειώνει: «Ενημερώνουμε τον κ. Μητσοτάκη ότι ο εφιάλτης του - δυστυχώς έτσι βλέπει την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση Δικαιοσύνης - θα συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Όπως έχουμε ήδη δηλώσει και δεσμευθεί, θα καταθέσουμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αμέσως μόλις επαναλειτουργήσει η Βουλή. Θα την δεχτεί αυτή τη φορά η ΝΔ; Οι μάσκες πέφτουν κ. Μητσοτάκη, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα λάμψει!»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να καταθέσει αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο το «μπάζωμα των Τεμπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: