13.5.24

Αποδοκιμασίες κατά Νετανιάχου...


...και υπουργών του στις εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες...
Με αποδοκιμασίες και το σύνθημα «Παραιτήσου!» υποδέχθηκαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησής του Ισραηλινοί πολίτες στα στρατιωτικά κοιμητήρια όλης της χώρας, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης» των στρατιωτών που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Τα... περιστατικά αυτά έρχονται ενώ η ισραηλινή κοινωνία βράζει και μόλις δύο μέρες μετά την έκκληση των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς για διευρυμένες κινητοποιήσεις ώστε να πέσει η κυβέρνηση Νετανιάχου.


Ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα κλιμακώνονται, βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από δημοσιογράφους και ακτιβιστές δείχνουν πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά των κυβερνητικών στελεχών και να τους καλούν να παραιτηθούν.

 Οι Ισραηλινοί πολίτες, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στήριζε στη συντριπτική πλειοψηφία του τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, Καθώς όμως περνάει ο καιρός, αυξάνεται η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, που έχει αποτύχει να απελευθερώσει το σύνολο των ομήρων.

Πλέον οι πολίτες εκτιμούν ότι πίσω από την άρνησή του να έρθει σε συμφωνία για εκεχειρία με τη Χαμάς συνδέεται με τις δικές του φιλοδοξίες και την απέλπιδα προσπάθειά του να διασωθεί πολιτικά.


«Παραιτηθείτε!»

Στο κοιμητήριο του Όρους Χέρζλ, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, οι συγγενείς των νεκρών στρατιωτών αποχώρησαν την ώρα που άρχισε την ομιλία του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ φώναζαν στα άλλα κυβερνητικά στελέχη που ήταν παρόντα στην εκδήλωση ότι αυτοί ευθύνονται για τους θανάτους των στρατιωτών.


Στην ομιλία του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δίνει «υπαρξιακή μάχη απέναντι στη Χαμάς» και πως το «διακύβευμα του πολέμου είναι αυτό: είτε εμείς, το Ισραήλ, είτε αυτοί». Και πρόσθεσε: «Είτε συνεχίζουμε να υπάρχουμε, να έχουμε ελευθερία, ασφάλεια και ευημερία είτε αφανισμός, σφαγή, βιασμός και υποδούλωση», ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «αποφασισμένο να κερδίσει αυτή τη μάχη» και ότι ο εχθρός «θα συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για τις τερατώδεις του πράξεις».

Μια νίκη επί της Χαμάς θα σήμαινε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι, είπε επίσης ο Νετανιάχου. Μια τέτοια νίκη θα «εξασφαλίσει την ύπαρξη μας και το μέλλον μας».

Στο κοιμητήριο Κιριάτ Σαούλ, κοντά στο Τελ Αβίβ, πραγματοποιήθηκε σιωπηλή διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και στη συνέχεια ανέβασαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως: «Τα χέρια σας είναι βαμμένα με το αίμα τους».

[Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τις αποδοκιμασίες κατά του Γιοάβ Γκαλάντ]


Την ώρα δε που ο Γκαλάντ πήγε να καταθέσει στεφάνι, μια γυναίκα από το κοινό του φώναξε: «Παραιτήσου!», ενώ άλλοι τον αποκαλούσαν «εγκληματία».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε στην ομιλία του, παρά τις αποδοκιμασίες, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τον πόλεμο.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουμε τους ομήρους μας, να συντρίψουμε την εξουσία της Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να επαναφέρουμε το κράτος του Ισραήλ στην ευημερία και τη δημιουργικότητά του και να επιστρέψουμε το χαμόγελο στους πολίτες μας», είπε.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, που έχουν ενώσει τις φωνές με αυτές των οικογενειών των ομήρων, παροτρύνουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα. Το Σάββατο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι συγγενείς των ομήρων επισήμαναν ότι «το εμπόδιο για την απελευθέρωση των ομήρων είναι ο Νετανιάχου, το εμπόδιο για να σωθεί το Ισραήλ είναι ο Νετανιάχου».

Ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε και στο στρατιωτικό νεκροταφείο Ασντόντ, όπου πήγε να καταθέσει στεφάνι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με δεκάδες πολίτες να του φωνάζουν να φύγει αποκαλώντας τον «εγκληματία», ενώ συγκρούστηκαν υποστηρικτές της κυβέρνησης και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και έξω από το νεκροταφείο, με την αστυνομία να παρεμβαίνει για να χωρίσει τους διαδηλωτές από τους αντιδιαδηλωτές.

Αντιμέτωποι με συνθήματα και αποδοκιμασίες βρέθηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ στην Ισφίγια στο βόρειο Ισραήλ, ο υπουργός Υποδομών και Στέγασης Γιτζάκ Γκόλντνοφ στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης Ρεχοβότ, αλλά και ο υπουργός Υγείας Αριέλ Μπόσο στο κοιμητήριο Σέγκουλα στην Πέτα Τίκβα στο κεντρικό Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: