14.5.24

Τα πλεονάσματα και οι φόβοι για διαρροές...



Ηδη γκρίνιες προκαλεί εντός του γαλάζιου στρατοπέδου η επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει κάθε παράθυρο λήψης μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας. Στους κόλπους του στελεχιακού δυναμικού υπήρχε η κρυφή έστω ελπίδα πως στο «παρά πέντε» των ευρωεκλογών ο Κ. Μητσοτάκης θα «τύλιγε ένα δωράκι»...

προς τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις. Κοινοβουλευτικά στελέχη μάλιστα υποστηρίζουν πως τα υπερπλεονάσματα της περιόδου 2022-2023 (σ.σ.: η υπέρβαση των στόχων αγγίζει τα 4 δισ.) θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίκληση διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας από τη μεριά του πρωθυπουργού προκάλεσε δυσφορία στο οικοδόμημα της παράταξης. Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός συγκρατεί τον πήχη της επιτυχίας για τις ευρωεκλογές στο 33%, αποφεύγοντας τις συγκρίσεις με το 41% της εθνικής κάλπης. Η κυβέρνηση μάλιστα κατέθεσε στην Κομισιόν το μισό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της χώρας που αφορά το 2024 και το 2025, αποκρύπτοντας προεκλογικά τους φόρους του 2023 όσο και τα μέτρα για την περίοδο 2026-2027.

Φόβοι για νέες διαρροές προς τα δεξιά

Σ’ αυτό το φόντο, ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος της επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων του 2023 ανεβαίνει σημαντικά. Δεν είναι λίγοι μάλιστα στο κυβερνητικό επιτελείο που διαβλέπουν ότι η Ν.Δ. θα κληθεί ξανά να διαχειριστεί τις πιθανές διαρροές προς τα δεξιά της «λόγω των εξελίξεων στα κεφαλαιώδη θέματα της εξωτερικής πολιτικής». 

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε σχέση με την επίσκεψη και τη σημερινή ομιλία του Έντι Ράμα, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας λίγες μέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη καθώς και τα γαλάζια μηνύματα προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προκαλούν τη δυσανεξία μεγάλων τμημάτων της γαλάζιας εκλογικής βάσης που λοξοκοιτάζουν προς Ελληνική Λύση και τη Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: