1.5.24

ΗΠΑ: Αστυνομική βία στην εκκένωση της κατάληψης του Κολούμπια...



Ως πρωτοφανή στα χρονικά χαρακτηρίζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την επιχείρηση που πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) η αστυνομία της Νέας Υόρκης προκειμένου να εκκένωσει την κατάληψη στο Hamilton Hall του πανεπιστημίου Κολούμπια, κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών...

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών για ένα σημείο» σχολίασε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του CNN με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Κολούμπια από παράθυρο του πρώτου ορόφου χρησιμοποιώντας ειδική σκάλα.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Καταλήψεις, ακυρώσεις μαθημάτων, ταραχές και συνθήματα συνθέτουν το σκηνικό σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς το φοιτητικό κύμα υποστήριξης της Παλαιστίνης έχει αποσυντονίσει την ακαδημαϊκή διαδικασία ακόμη και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της «Ivy League», με τις παρενέργειες των νεανικών κινητοποιήσεων να εκβάλλουν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η εικόνα ενός διαδηλωτή που ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία στην οροφή του εβληματικού κτιρίου Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε ένα από τα ιστορικότερα και πλέον δημοφιλή ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει τώρα και το μέτρο των αποβολών, για να επαναφέρει την ακαδημαϊκή τάξη, έχοντας καταστεί επίκεντρο των αντιδράσεων.

Διαπιστώνοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, «συνεχίζουμε με τις συνέπειες που περιγράψαμε χθες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ, «φωτογραφίζοντας» πλέον τις αποβολές φοιτητών από το ίδρυμα, παρότι οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν για δεύτερη εβδομάδα, απειλώντας την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου.

Στον αέρα, άλλωστε, βρίσκονται οι τελετές αποφοίτησης στα υπό αναβρασμό ακαδημαϊκά ιδρύματα και παρά την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων. Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων με εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, με το ντόμινο των κινητοποιήσεων να έχει αγγίξει τουλάχιστον 30 ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: