22.5.24

Δεν έχουμε ακούσει πολλά για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ...



Προεκλογικά έχουμε ακούσει πολλά – και δικαίως – για την κλιματική κρίση και όσα έχουν και δεν έχουν γίνει για την αποτροπή της επιδείνωσης του κλίματος της Ένωσης και του πλανήτη. Έχουμε ακούσει και για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς – δαπάνες, ιδίως μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας, αλλά και για το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότερο σε επίπεδο σεβασμού της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας...

Πράγματα θεμιτά. Παρόλα αυτά, παράλληλα με τις πρόσφατες προσαρμογές στη μεταναστευτική πολιτική, λίγα έχουμε ακούσει για ένα πυρηνικό ζήτημα της ΕΕ, που δεν είναι άλλο από το ίδιο το δημογραφικό. Κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη δημοκρατία και την ενδυνάμωσή της, καθώς οι νέοι ψάχνουν βιώσιμα κίνητρα για να κάνουν οικογένειες στα Κράτη – Μέλη και να τις μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια, ζητώντας από τους “προοδευτικούς” θεσμούς να τους εμπνεύσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Δημογραφικό και δύσπιστοι νέοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Open Society Foundation, οι νεότεροι Ευρωπαίοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν σταθερά τη δημοκρατία από τους γονείς και τους παππούδες τους, κάτι που ως εύρημα είναι πάρα πολύ ανησυχητικό.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, μόλις το 21% της Gen Z και των millennials δήλωσαν ότι υποστηρίζουν σθεναρά τη δημοκρατία σε σύγκριση με το 66% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το Politico. Στην Πολωνία, εν τω μεταξύ, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών έδειξαν σταθερή υποστήριξη στη δημοκρατία, 17 μονάδες κάτω σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Γαλλία φτάνουν στο 14% και στην Ιταλία στο 34% με τους ηλικιωμένους Ιταλούς να στηρίζουν τη δημοκρατία ως θεσμό σε διπλάσιο ποσοστό. Οι αριθμοί αυτοί δεν σημαίνουν πως οι νέοι θα προτιμούσαν κάποιο άλλο πολιτικό σύστημα, ωστόσο αποδεικνύουν πως δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς όπως δουλεύουν, αυτή τη στιγμή που μιλάμε ή ότι απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Μην ξεχνάμε πως πέντε χρόνια πριν οι νέοι ξεσηκώθηκαν για το κλίμα, με την Ευρώπη να ανταποκρίνεται εν συνόλω, αναποτελεσματικά ή αν μη τι άλλο, μη πειστικά.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ακόμη πως το μέλλον της Ηπείρου μας είναι αβέβαιο. Στη “δημογραφική διαδοχή” οι ήδη αβέβαιοι νέοι θα διαδεχθούν τους κάπως πιο “σταθερούς” ηλικιωμένους, όσο παράδοξο κι αν φαντάζει αυτό.

Χρήστος Δεμέτης - NEWS 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια: