22.5.24

Ήξεραν για τα χαλασμένα γεύματα του Γιαννίτση από το 2023...



Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στη Λαμία και στα σχολεία της περιοχής το δραματικό και παραλίγο μοιραίο περιστατικό με την μαζική τροφική δηλητηρίαση παιδιών από σχολικά γεύματα, προερχόμενα από την εταιρία «Γιαννίτσης». Οι εγκαταστάσεις της οποίας, σημειωτέον, κάηκαν το βράδυ της Κυριακής ακριβώς μία ημέρα πριν την επίσκεψη των ελεγκτών του ΕΦΕΤ, μία συγκυρία που προκάλεσε πολλές απορίες...

 Το πρόβλημα με την εταιρία και τα φαγητά που αποστέλλει στα σχολεία είναι γνωστό από πέρσι (!!!) μέσω δύο καταγγελιών από σχολεία, αλλά μάλλον κανείς εκ των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Εργασίας, Οικογένειας και Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), δεν έπραξε τα δέοντα για να μην φτάσουμε στη δηλητηρίαση.

Εάν δε, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύει σχολικά γεύματα σε διάφορες περιοχές πέραν της Φθιώτιδας, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα ή το Καρπενήσι, προκύπτει επίσης το ερώτημα εάν οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει τις επιβαλλόμενες ενέργειες και τους ελέγχους για να μην έχουμε κι άλλα τέτοια περιστατικά.
Σωρεία καταγγελιών κατά της εταιρίας «Γιαννίτσης» πριν την τροφική δηλητηρίαση

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκύπτει ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει καταστεί κοινωνός των επισημαινόμενων προβλημάτων σε σχέση με τη διανομή των σχολικών γευμάτων στην περιοχή του Δήμου Λαμιέων.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του Προέδρου και της Γραμματέως του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, είχε καταγγελθεί από πέρυσι το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα και μάλιστα με email από τις 16 Μαϊου του 2023, τόσο στην  διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, όσο και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), την Γενική Δ/νση Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προμηθειών. Παράλληλα, είχε κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Φθιώτιδας, αλλά και στον διευθυντή του σχολείου.

Οι γονείς κατήγγειλαν πως τα φαγητά ήταν ωμά, μικρότερα σε ποσότητα απ’ ότι αναγραφόταν, ενώ αντί για ψάρι τους έδιναν μύδια κατεψυγμένα. Παράλληλα, γέμιζαν με μπαχαρικά τα φαγητά, κάτι το οποίο είναι αρκετά βαρύ για μικρά παιδιά. Και όπως αποκαλύφθηκε χθες, υπήρχαν ακόμη και… ξένα σώματα στα γεύματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: