24.5.24

Σόου αλαζονείας...

Προσβολές κατά της αντιπολίτευσης, μαγική εικόνα για την ακρίβεια...

 Ο πρωθυπουργός, στην τελευταία του εμφάνιση στο κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές, επέλεξε να γίνει ακόμη πιο προσβλητικός απέναντι στην αντιπολίτευση, φτάνοντας στο σημείο να τους κατηγορήσει ακόμη και για μειωμένη αντίληψη των πραγμάτων και των οικονομικών θεμάτων.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μέτρα – ασπιρίνες απάντησε με υπεροψία και κατά των πολιτών ισχυριζόμενος ότι «η «μακροοικονομική αλήθεια είναι διαφορετική από εκείνο που αισθάνονται οι πολίτες για την ακρίβεια», ενώ επέμεινε στην καραμέλα περί πολέμου στην Ουκρανία και ενεργειακής κρίσεις.

Κατά την ομιλία του απέδειξε ότι η επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ένα ξεκάθαρο προεκλογικό πυροτέχνημα με το βλέμμα και στη σημερινή συζήτηση εντός Βουλής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «τη μάχη για τις πολυεθνικές τη δίνει η Κεντροδεξιά παράταξη» και να προσθέσει «μας ασκείτε κριτική, ενώ εσείς ως Αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων;».

Έσπευσε, ακόμη, να χρησιμοποιήσει την έκθεση του ΓΛΚ για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αυτό για τον οποίο τον κατήγγειλε από χθες η Κουμουνδούρου, προκειμένου να τρομοκρατήσει το κοινό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστολογείται στα 45 δισ. ευρώ την τετραετία και δήλωσε «αυτό σημαίνει μόνο μια λέξη «χρεοκοπία» και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ακρίβεια ως… τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θα εξωραΐσει καμία κατάσταση.

Έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια που δείχνει ότι το 2022 ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε περίοδος που ήταν αισθητά χαμηλότερος και ακολουθεί 3η φάση που είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων όπου βλέπουμε αντίστροφη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό. Είπε ότι υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, μετά χαμηλότερος και τώρα πάλι υψηλότερος.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία για τέτοιες πρακτικές.

«Δεν είναι κάτι που ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον επτά ακόμα χώρες», σημείωσε και ανέφερε ότι «τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και πως και η ίδια η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη αύξηση τιμών».

«Αντιδρούμε επίσης τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», συμπλήρωσε. «Μια ελληνική εισήγηση τίθεται στο επίκεντρο των προβληματισμών των Βρυξελλών», συνέχισε και ρώτησε αν υπήρξε κάποιο κόμμα που εισηγήθηκε νωρίτερα κάτι αντίστοιχο.

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

Για τον πληθωρισμό φταίει το λάδι

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ότι... έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. 

Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. 

«Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε...

Εφ.Συν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: