22.5.24

Ν. Δένδιας: «Υπαρξιακή η απειλή» για την Ελλάδα από την τουρκική ρητορική...



Σε άλλη γραμμή από τον πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, σήμανε καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για κανονικότητα και πως μπορούμε να «μιλάμε και να διαφωνούμε», ο Νίκος Δένδιας μίλησε για ουσιαστική απειλή...

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας αντιμετωπίζει εκ των πραγμάτων υπαρξιακή απειλή, εξαιτίας της παρουσίας και της ρητορικής της Τουρκίας. Και σημείωσε ότι ουσιαστικά απειλούνται τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας και «πρέπει ως χώρα να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό». 


Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, είπε συγκεκριμένα:

«Όταν υπάρχει γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν χαρακτηρισμό μειονότητας, αυτό προφανώς χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» 

Αναγνώρισε πάντως ότι η Ελλάδα «καλωσορίζει» το καλό κλίμα και τους χαμηλούς τόνους με την Τουρκία που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.

«Κανονικότητα», βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα, και σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο πρωθυπουργός όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν ότι ο Ερντογάν «λέει επί της ουσίας ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό», είπε ότι αν κάνουμε «μια συνολική αξιολόγηση της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε πολιτική απέναντι στην Ελλάδα».

Υποστήριξε δε ότι από το «Μητσοτάκης γιοκ» «πήγαμε σε μια κανονικότητα η οποία θα έλεγα ότι είναι το ζητούμενο αλλά και αυτό το οποίο πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Να μπορούμε να συνομιλούμε και όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Τι έχουμε πετύχει με αυτή την πολιτική; 15 μήνες να μην έχουμε ουσιαστικά καμία παράβαση ή παραβίαση του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Δεν το είχαμε ποτέ από το ‘74 και μετά».

Και προσδιορίζοντας την κανονικότητα είπε ότι «έχουμε πετύχει μια καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι ελέγχουμε πια το ζήτημα των παράνομων ροών. Έχουμε πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία με τη γρήγορη βίζα στα νησιά».

Επίσης είπε ότι «έχουμε βάλει επίσης και ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το ζήτημα μας ταλανίζει παραπάνω από 40 χρόνια. Δεν θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε και περιμένω από την Τουρκία από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει δραστικά τις θέσεις της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: