1.8.23

Oυράνια συμμαχία...



Θυμάστε πριν από δύο χρόνια, όταν η Ελλαδάρα μας αγόρασε από τον Μακρόν τις φρεγάτες Belhara και ο Κούλης έσπευσε να υπογράψει εκείνη την «ιστορική» συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον... Ναπολέοντα Μακρόν;
Θυμάστε... πριν από δύο χρόνια, όταν η Ελλαδάρα μας αγόρασε από τον Μακρόν τις φρεγάτες Belhara και ο Κούλης έσπευσε να υπογράψει εκείνη την «ιστορική» συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον... Ναπολέοντα Μακρόν; ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν τότε αντιδράσει στο άρθρο 18 για «συμμετοχή σε κοινά στρατεύματα ή περιοχές κοινών επιχειρήσεων, όπως σε αυτές υπό τη διαχείριση της Γαλλίας στο Σαχέλ, για την υποστήριξη κοινών συμφερόντων».

Μάλιστα ο Τσίπρας υποσχέθηκε τότε να αφαιρέσει το άρθρο αυτό όταν (εδώ μπορείτε να γελάσετε πικρά) επέστρεφε στην εξουσία. Αλλά φυσικά η συμφωνία πέρασε με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Λύσης, χωρίς να μας εξηγήσει κανείς τι διάολο «κοινά συμφέροντα» έχουμε στη Σαχέλ με τους νεοαποικιοκράτες Γάλλους.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Γιατί στη Σαχέλ βρομάει ξανά μπαρούτι: πριν από λίγες μέρες στον Νίγηρα, μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής και του πλανήτη, μια στρατιωτική χούντα έριξε αναίμακτα τον φιλοδυτικό πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ – το έβδομο πραξικόπημα στη γεμάτη πρώην(;) γαλλικές αποικίες περιοχή από το 2020.

Οι στρατιωτικοί κατηγόρησαν τον Μπαζούμ για διαφθορά και ξεπούλημα στους ξένους και μία από τις πρώτες αποφάσεις τους ήταν η διακοπή της εξαγωγής ουρανίου και χρυσού προς τη Γαλλία, τον μεγαλύτερο πελάτη αλλά και «νταβατζή» του Νίγηρα. Λέγεται πως ώς και το εν τρίτον των γαλλικών πυρηνικών καυσίμων εξορύσσεται στον Νίγηρα, όπου όμως το 80% του πληθυσμού δεν έχει ρεύμα...

Ταυτόχρονα, μέγα πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τη γαλλική πρεσβεία στο Ναουμέ και επιχείρησε να την κάψει, επαναλαμβάνοντας σκηνές που είδαμε τα τελευταία χρόνια στο γειτονικό Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου επίσης ανατράπηκαν φιλοδυτικές κυβερνήσεις. Ο Μακρόν, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. φυσικά έσπευσαν να καταδικάσουν το πραξικόπημα, ενώ η γνωστή για τη δημοκρατία της (εδώ ξαναγελάτε) Νιγηρία και άλλες φιλοδυτικές χώρες της περιοχής, που συμμετέχουν στο οικονομικό μπλοκ ECOWAS, απείλησαν τους πραξικοπηματίες με εισβολή(!) αν δεν παραδώσουν την εξουσία σε μία βδομάδα.

Λεπτομέρεια-κλειδί: μετά την έξωση των Γάλλων και των Αμερικανών από το Μάλι και την επιβολή ασφυκτικών οικονομικών κυρώσεων στις δύο χώρες, χιλιάδες στρατιώτες τους μετεγκαταστάθηκαν στον Νίγηρα, όπου προφανώς περιμένουν υπομονετικά τους... Ελληνες φαντάρους, για να ξανασώσουν την Αφρική από τους βάρβαρους Αφρικανούς!

Γιώργος Τσιάρας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: