1.8.23

«Περιοδεύων θίασος»...


Με μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος απαντά στην τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας –για την οποία φέρει όλη την ευθύνη– η κυβέρνηση, εκδίδοντας συνεχώς «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.

Οι... αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών σε όλη τη χώρα δεν έρχονται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, αλλά αποτελούν συστηματική κυβερνητική πρακτική που θέτει το εξαντλημένο προσωπικό του υποστελεχωμένου ΕΣΥ σε μόνιμη «κινητικότητα» για να καλύψει κάθε φορά ό,τι προκύπτει, ανάλογα με το πώς ανακυκλώνονται κενά και ελλείψεις.

Η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους να σταματήσουν οι έκνομες εντολές για υπερεφημέρευση. «Κανένας δεν δικαιούται να παραβιάζει τα προβλεπόμενα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας παρά τη θέληση των γιατρών», επισημαίνει.

Προειδοποιεί ότι «ο εξαναγκασμός γιατρών σε καθημερινές μετακινήσεις καθιστά υπεύθυνο, σε περίπτωση οδικού δυστυχήματος με θύμα γιατρό, αυτόν ή αυτήν που δίνει τη σχετική εντολή για την υπερκόπωση και την καθημερινή μετακίνηση του γιατρού σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την «τακτική πρόχειρης υποτιθέμενης κάλυψης κενών κυρίως τους θερινούς μήνες» και μιλά για «ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών».

Πιο πρόσφατο κρούσμα, η εντολή προς τους ακτινολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες και του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας (!) που μέχρι πρότινος κάλυπταν γιατροί του Νοσοκομείου Ιωαννίνων! 

«Δεν θα γίνουμε περιοδεύων θίασος προκειμένου να καλύπτουμε τα κενά των θέσεων των διάφορων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, Μάκης Αραβανής. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αν όχι την εξάντληση των γιατρών μας, τους κινδύνους στους οποίους θέτει τη δημόσια υγεία με τις πρακτικές της;...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: