1.8.23

Το παζλ των αυτοδιοικητικών συνδυασμών...


Ανατροπές και δυστοκία καταγράφονται στην τελική ευθεία οριστικοποίησης των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές... του Οκτωβρίου. Καθώς απομένει μόλις ένας μήνας για την οριστικοποίηση των συνδυασμών και των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, είναι αυτονόητο ότι οι σχετικές διεργασίες μετατοπίζονται στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής συζήτησης. Πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι εμφανές ότι πολλές από τις εξελίξεις που «τρέχουν» στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σχετίζονται με τις άρτι προηγηθείσες εθνικές εκλογές.

Ετσι, η απόφαση για την αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από τον Νίκο Χαρδαλιά, ως υποψηφίου που θα στηρίξει η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής, ενδεχομένως δεν θα ερχόταν ως τόσο μεγάλη έκπληξη ή ως ανατροπή έπειτα από ένα «ατυχές περιστατικό», αν δεν είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές. Η συζήτηση για αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από άλλον υποψήφιο είχε ξαναγίνει στη Ν.Δ. Μάλιστα, πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε ακουστεί και το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά ως ενός από τους πιθανούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση του κ. Πατούλη. Οι συζητήσεις και οι όποιοι σχεδιασμοί μπήκαν στο περιθώριο όσο πλησίαζε ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, που έτσι κι αλλιώς μετακινήθηκαν χρονικά σε σχέση με το αρχικά σχεδιαζόμενο χρονοδιάγραμμα, ουσιαστικά «πάγωσε» πολλές από τις συζητήσεις που είχαν γίνει για τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς. Τώρα που το ενδιαφέρον σιγά σιγά μεταφέρεται σε αυτό το μέτωπο, έρχονται στο προσκήνιο, έστω και ως αντίδραση σε ατυχή συμβάντα, σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι των κομματικών επιτελείων παλαιότερα.

Η συζήτηση για αντικατάσταση του Γιώργου Πατούλη από άλλον υποψήφιο είχε ξαναγίνει στη Ν.Δ. Ο σχεδιασμός μπήκε στο περιθώριο όσο πλησίαζε ο χρόνος των εθνικών εκλογών.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκεί, όμως, η δυστοκία που εμφατικά αποτυπώνεται στην επιλογή υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων, έρχεται ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος στις εθνικές εκλογές. Είναι η επώδυνη εκλογική ήττα που δρομολόγησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, οι οποίες, όπως αποδεικνύεται, διατρέχουν κάθε συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος και επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις για την επιλογή υποψηφίου για τον πιο κεντρικό δήμο της χώρας.

Στη σκληρή εσωκομματική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα θεωρούν ότι ακόμη και το πρόσωπο του υποψηφίου στην Αθήνα μπορεί να επηρεάσει τις εσωκομματικές εκλογές. Ιδιαίτερα αν ο πιθανός υποψήφιος για τον δήμο έχει φροντίσει ήδη να εκφράσει την υποστήριξή του προς κάποιον από τους υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος. Κάπως έτσι, ενώ αρχικά η διακηρυγμένη επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να βρεθεί ένα στέλεχος «πρώτης γραμμής», που να μπορεί να δώσει τη μάχη με αξιώσεις και να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα –ένα αποτέλεσμα που θα έδειχνε ότι το κόμμα ακόμη διατηρεί ισχυρές δυνάμεις και δεν καταρρέει– όταν το στέλεχος αυτό βρέθηκε (έπειτα από όχι λίγες αρνήσεις) επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η λογική ότι ένας κομματικός υποψήφιος ίσως επηρεάσει με την εκστρατεία του και την εσωκομματική διαδικασία. Και κάπως έτσι η συζήτηση επέστρεψε σε βολιδοσκόπηση του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, όσον αφορά το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τον δήμο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η επίδραση των εθνικών εκλογών στους σχεδιασμούς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι, επίσης, αμελητέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ξεκάθαρη επιδίωξη: να αποτυπωθεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη ότι το κόμμα μπορεί να κατακτήσει τη δεύτερη θέση –πίσω από τη Ν.Δ.– όσον αφορά τη δύναμή του σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Η ενίσχυση των ποσοστών στις εθνικές εκλογές, η σημαντική απομείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η διατήρηση σημαντικών ερεισμάτων σε επίπεδο στελεχών και μηχανισμών στην αυτοδιοίκηση, είναι οι παράγοντες που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν ότι ο στόχος που θέτουν είναι εφικτός. Δεν λείπουν, πάντως, οι επικριτικές φωνές για ορισμένες επιλογές. Κυρίως για την επιλογή να μην επιδιωχθούν συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιοχές όπου εκτιμάται ότι μια συνεργασία και η σωστή επιλογή προσώπων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ανατροπές. Φωνές, όμως, ακούγονται και για καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των συνδυασμών που, όπως λέγεται, δείχνει να ενθαρρύνει «αντάρτες» υποψηφίους να προλάβουν να κατεβάσουν δικούς τους συνδυασμούς...

Δώρα Αντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: