31.7.22

Αναχωρεί το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά...


Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σήμερα το πρωί έπληξε το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, δήλωσε ο Μιχαΐλ Ραζβοζάγιεφ, κυβερνήτης της πόλης που βρίσκεται στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

«Σήμερα το πρωί, Ουκρανοί εθνικιστές αποφάσισαν... να μας καταστρέψουν την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου», που εορτάζεται στη Ρωσία, έγραψε ο Ραζβοζάγιεφ στο Telegram.

Πρόσθεσε ότι drone προσέγγισε τον προαύλιο χώρο του αρχηγείου του Στόλου και προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ατόμων από το προσωπικό του αρχηγείου.
 
Η Ουκρανία πάντως, αρνείται ότι έχει σχέση με την επίθεση και χαρακτηρίζει τις ρωσικές κατηγορίες «εσκεμμένη πρόκληση».

Οι ρωσικές κατηγορίες για «υποτιθέμενη ουκρανική επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη» είναι «εσκεμμένη πρόκληση», δήλωσε ο Σεργκίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης στην Οδησσό, σε βίντεο στο Telegram. «Η απελευθέρωση της κατεχόμενης ουκρανικής Κριμαίας θα γίνει με άλλο τρόπο, πολύ πιο αποτελεσματικό», πρόσθεσε.


Όλες οι εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου «ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας», ανακοίνωσε ο Ραζβοζάγιεφ, ζητώντας από τους κατοίκους της Σεβαστούπολης να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «εάν είναι δυνατόν».

Είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για τέτοιο πλήγμα από την αρχή της επίθεσής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την εορτή αυτή σε όλη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής παρέλασης στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτικά), την οποία παρακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Σύμφωνα με το Reuters, στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το ρωσικό ναυτικό θα λάβει υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon μέσα στους επόμενους μήνες και η περιοχή της ανάπτυξής τους θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο Πούτιν δεν ανέφερε άμεσα την Ουκρανία, αλλά είπε ότι είχε υπογράψει ένα νέο ναυτικό δόγμα και είχε διαφημίσει τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon ως μοναδικούς στον κόσμο.

«Η παράδοση αυτών των (πυραύλων) στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα ξεκινήσει μέσα τους επόμενους μήνες», είπε ο Πούτιν. «Η φρεγάτα Admiral Gorshkov θα είναι η πρώτη που θα τεθεί σε κατάσταση μάχης με αυτά τα τρομερά όπλα…».

«Το βασικό εδώ είναι η ικανότητα του ρωσικού ναυτικού... Είναι σε θέση να απαντήσει με αστραπιαία ταχύτητα σε όλους όσοι αποφασίζουν να παραβιάσουν την κυριαρχία και την ελευθερία μας», πρόσθεσε.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια τον περασμένο χρόνο.

ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό καλεί η Μόσχα για την επίθεση σε φυλακή με Ουκρανούς αιχμαλώτους
Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων που κρατούνταν από φιλορώσους αυτονομιστές.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για πυραυλικό χτύπημα ή έκρηξη, νωρίς την Παρασκευή, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στην πόλη Ολένιβκα, στο ανατολικό Ντονέτσκ.


Δορυφορική φωτογραφία από τη φυλακή στην Ολένιβκα που χτυπήθηκε την Παρασκευή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι

 Η Ρωσία προσκάλεσε ειδικούς από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Ερυθρό Σταυρό να ερευνήσουν τους θανάτους, «προκειμένου να διενεργηθεί αντικειμενική έρευνα», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο δημοσίευσε τον κατάλογο με τα ονόματα των 53 Ουκρανών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν και των 75 που τραυματίστηκαν. Η επίθεση ισχυρίζεται ότι ήταν ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αποποιούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό πυροβολικό έθεσε στο στόχαστρό του τη συγκεκριμένη φυλακή για να αποκρύψει την κακομεταχείριση των κρατουμένων. Ο υπουργός εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία είχε διαπράξει έγκλημα πολέμου και ζήτησε την καταδίκη της ενέργειας αυτής από τη διεθνή κοινότητα.

Δημοσιογράφοι του Reuters επιβεβαίωσαν κάποιους από τους θανάτους στη φυλακή, αλλά δεν έχουν καταφέρει να επαληθεύσουν κάποια από τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων.

Τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμα να στείλουν ειδικούς για να ερευνήσουν, εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο πλευρών. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο σημείο και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διακομιδή των τραυματιών.

►Αργά χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο εν μέσω των σφοδρών μαχών στην περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Πολλοί αρνούνται να φύγουν αλλά πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Όσοι περισσότεροι φύγουν από την περιοχή του Ντονέτσκ τώρα, τόσο λιγότερους θα έχει χρόνο να σκοτώσει ο ρωσικός στρατός».

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων και έχει ταυτοποιήσει πάνω από 10.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή, που έχει βαπτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τεθωρακισμένα καταστράφηκαν στις νότιες περιοχές της χώρας την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, που αποτελεί τον κύριο στόχο της αντεπίθεσης του Κιέβου σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας και βασικό κρίκο στις εφοδιαστικές γραμμές της Μόσχας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Χερσώνα, μέσω γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο, κόπηκε, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του νότιου τμήματος της χώρας, σε μια κίνηση που πιθανόν απομονώνει περαιτέρω τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται δυτικά του ποταμού από τα εφόδια στην κατεχόμενη Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές.



Τουρκία: Ίσως και αύριο να αναχωρήσει το πρώτο πλοίο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών 

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η συγκομιδή της χώρας του φέτος κινδυνεύει να είναι η μισή σε σχέση με το συνηθισμένο της μέγεθος, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο βασικός μας στόχος – να αποτρέψουμε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, στα αγγλικά, σημειώνοντας ότι και πάλι βρίσκεται τρόπος για να μεταφερθούν τα σιτηρά από εναλλακτικές οδούς.


Η Ουκρανία, από τους βασικότερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να παραδώσει τα προϊόντα της σε αγοραστές λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Στις 22 Ιουλίου υπογράφηκε συμφωνία, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, που προβλέπει την ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά από τρία λιμάνια της νότιας Ουκρανίας, με σκοπό τόσο την εκτόνωση της επισιτιστικής κρίσης όσο και τη μείωση των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που έχουν αυξηθεί από τη ρωσική εισβολή.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το πρώτο πλοίο εξαγωγής σιτηρών θα μπορούσε να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι το κοινό κέντρο συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ολοκληρώσει τις τελικές εργασίες στις εξαγωγικές διαδρομές πολύ σύντομα, αναφέρει το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: