29.7.22

Ο Τσαβούσογλου ζητά από το Βερολίνο να δείξει «αμεροληψία» στα ελληνοτουρκικά...


Ενόχληση έδειξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τις δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα, καθώς υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά. Κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να ακούει και τις δύο πλευρές «χωρίς προκαταλήψεις».

Η... Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών μετά την Ελλάδα, βρίσκεται στην Τουρκία. Μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της, τον άκουσε να λέει ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».
Η Αναλένα Μπέρμποκ, από την Αθήνα και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια, είχε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, λέγοντας πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».

Ωστόσο, κράτησε αρκετή ισορροπία, λέγοντας στη συνέχεια ότι τα προβλήματα μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ «επιλύονται με διάλογο» για να προσθέσει ότι αυτό το μήνυμα θα στείλει και προς την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: