27.10.19

Ποιος είναι ο Αλ Μπαγκντάντι, ιδρυτής του ISIS και χαλίφης του τζιχαντισμού...


Σταύρος Λυγερός

Αυτή τη φορά η πληροφορία έρχεται από την Ουάσιγκτον και έχει τις προϋποθέσεις να είναι ακριβής. Σήμερα Κυριακή, στις 15:00 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος Τραμπ θα κάνει μια...
«πολύ σημαντική» ανακοίνωση. Σύμφωνα με αμερικανικά Μίντια, θα ανακοινώσει ότι σε επιχείρηση Αμερικανών κομάντο στη βορειοανατολική Συρία σκότωσαν τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος είχε εντοπιστεί από την CIA.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν είχε δώσει σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του το Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Σε αυτό το μήνυμα, καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες». Ήταν στη Μοσούλη όπου ο Μπαγκντάντι έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι. Είχε τότε ανακηρύξει το Χαλιφάτο και είχε καλέσει τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο.

Στις 11 Ιουνίου 2017, η κρατική τηλεόραση της Συρίας είχε μεταδώσει ότι ο Αλ Μπαγκντάντι είχε σκοτωθεί σε αεροπορική επίθεση που έγινε σε γειτονιά της πολιορκούμενης πόλης Ράκα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε κυκλοφορήσει πληροφορία πως ο Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Γι’ αυτό και έγινε δεκτή με επιφύλαξη. Το Συριακό Παρατηρητήριο είχε εμφανισθεί σίγουρο, μάλιστα, πως ο "χαλίφης" είναι νεκρός, παρότι το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δηλώσει πως δεν διαθέτει σχετική πληροφορία.

Ποιος, όμως, είναι ο υπ. αριθμόν 1 καταζητούμενος στον κόσμο; Μπορεί η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να κατέστησε την Αλ Κάιντα την αναμφισβήτητη ηγετική δύναμη και το σημείο αναφοράς στον χώρο της ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Η ανάδυση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι αρχικές εντυπωσιακές επιτυχίες του στο στρατιωτικό πεδίο σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας προσέδωσαν υπόσταση στην επαγγελία αναβίωσης του μυθοποιημένου από τους Άραβες μεσαιωνικού Χαλιφάτου. Έτσι το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να υποσκελίσει τη μητρική οργάνωση...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Σταύρου Λυγερού, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: