1.10.19

Οι επιπτώσεις στη χώρα από τις εξορύξεις...

Γιώργος Σταματόπουλος

Εχει τελείως υποβαθμιστεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης [ενημέρωση: άλλο και τούτο] το μέγα θέμα των εξορύξεων που...
επιχειρούνται στη χώρα την οποία -να φανταστούμε- ακόμη αποκαλούμε Ελλάδα.

Δεν ξέρω αν οι «πρωτοβουλίες», που αντιδρούν και εναντιώνονται στο εν εξελίξει σχέδιο εξορύξεων υδρογονανθράκων μέσω της εκχώρησης του 1/3 της επικράτειας σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, θεωρούν τη σημερινή μέρα σημαδιακή ή, απλώς, οι αντιδράσεις γίνονται για να γίνονται. Γιατί έτσι; Διότι σήμερα συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων το θέμα αυτό: η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης θαλάσσιων περιοχών [Ιόνιο, Κυπαρισσιακός Κόλπος, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης] στις εξής [«αναπτυξιακές», πάντα, μην ξεχνιόμαστε] εταιρείες: Exxon Mobil, Total, Repsol και, βεβαίως, ΕΛΠΕ.

Διαβάζω ότι, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (28 και 29 Σεπτεμβρίου), έγινε στην Αθήνα η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις, ο δε κοινός τόπος της συνάντησης ήταν: «η καθολική απόρριψη των εξορύξεων υδρογονανθράκων ως μιας επιλογής με μεγάλες και καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, που ταυτόχρονα προκαλεί σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόκειται, λέει η ανακοίνωση, «για ένα θέμα που κρατήθηκε επιμελώς έξω από τον δημόσιο διάλογο, ενώ οι όποιες αναφορές επενδύονται με ακατάσχετες όσο και ανακριβείς υποσχέσεις για αμφίβολες έως ανύπαρκτες ωφέλειες».

Παράλληλα, λέει, προχωράει η πρώτη εξόρυξη, που αφορά το Κατάκωλο της Ηλείας με την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Energean Oil & Gas S.A.

Τι θα γίνει λοιπόν σήμερα; Οι «πρωτοβουλίες» θα προβούν σε παρεμβατικές ενέργειες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους παραστάσεις διαμαρτυρίας κυρίως σε διοικητήρια και δημαρχεία. Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, η κινητοποίηση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, απόψε στις έξι η ώρα.

Καλούνται δε όλες και όλοι να συμμετάσχουν, ώστε να συμβάλει, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις, λόγω των σχεδιαζόμενων εξορύξεων, στο περιβάλλον -να μη μετατραπεί, με άλλα λόγια, η χώρα σε πεδίο δράσης των πετρελαϊκών εταιρειών. Να ενισχυθούν οι αντιστάσεις στα καταστροφικά σχέδια των εξορύξεων -να σταματήσουν οι εξορύξεις.

Η κοινωνία δεν φαίνεται να ταράσσεται από όλη αυτή την επέλαση των πετρελαϊκών -μάλιστα αδιαφορεί θα έλεγε κανείς. Ποιος να κάτσει να σκεφτεί λ.χ. ότι, έτσι και ξεφύγει καμιά σπίθα από τις ενέργειες εξόρυξης, η Μεσόγειος είναι πιθανό [βέβαιο, μάλλον] να τιναχτεί στον αέρα, έτσι κλειστή και ασφυκτική από ορίζοντες που είναι.

Οχι ότι στο Ιόνιο δεν υπάρχουν οι ίδιοι φόβοι, αλλά ποιος νοιάζεται. Ευτυχώς να λέμε που ξεμύτισαν -και δυναμικά- αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών, αλλιώς, αν βασιζόμασταν στην πληροφόρηση από τα ελληνικά μίντια θα κοιμόμασταν απλώς τον ύπνο του δικαίου· όλοι οι καθεύδοντες δεν μπορεί να είναι άδικοι αφού δεν γνωρίζουν -αλλά γιατί συνεχώς καθεύδουν [καθεύδουμε]; Αλλά αυτό είναι μια άλλη, επώδυνη, ίσως και αδιάφορη, ιστορία.

Είναι μια ευκαιρία να δείξει η ελληνική κοινωνία, το βράδυ τούτο, αν γνοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της -α, και για τη χώρα τους, για την οποία πολλοί είμαστε τόσο υπερήφανοι [χωρίς λόγο, είναι η αλήθεια, με τέτοιες κυβερνήσεις που επιλέγουμε, αλλά έτσι, να βαυκαλιζόμαστε]...

efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: