1.10.19

Πυρκαγιά... μιντιακής ξενοφοβίας...

Πριν καν διασταυρωθούν ακόμα και οι βασικές πληροφορίες για την τραγωδία στη Μόρια, πολλά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να...

διασπείρουν σειρά ψεμάτων με ξεκάθαρα ρατσιστικό κίνητρο.
Η είδηση: μεγάλη φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας. Ξεκίνησε από ένα διώροφο κοντέινερ στο οποίο απανθρακώθηκε μία γυναίκα σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά και δύο παιδιά σύμφωνα με τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αλλόφρονες έτρεχαν πανικόβλητοι άλλοι να σωθούν κι άλλοι να σβήσουν τη φωτιά, σύμφωνα με όλα τα βίντεο που έχουν από χθες αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Η αιτία της φωτιάς παρέμενε άγνωστη, ενώ επιβεβαιώθηκε χθες από την αστυνομία ότι δεν ήταν εμπρησμός. Στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά και να γλιτώσουν όπως όπως, οι πρόσφυγες βρήκαν απέναντι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εξαγριώθηκαν. Ακολούθησαν χημικά και συμπλοκές με τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 9 άνθρωποι. Στη διάρκεια των συμπλοκών κάποιοι πέταξαν πέτρες σε δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα.

Και η «είδηση» όπως μεταδόθηκε σε πολλά ΜΜΕ:

● «Οι πρόσφυγες δεν επιτρέπουν στην Πυροσβεστική να προσεγγίσει. Μέχρι στιγμής, έχουν καεί κάποια κοντέινερ. Σύμφωνα, μάλιστα με τον δημοσιογράφο του «lesvosnews.gr», Γιάννη Σινάνη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή One Direct Weekend στο One Channel, τη φωτιά έβαλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες»! («τοπικός» δημοσιογράφος).

● «Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πανικόβλητοι. Επικρατούσε χάος από τις συμπλοκές. Υπήρχαν ζημιές σε αμάξια. Ακούστηκαν κάποιοι ήχοι που έμοιαζαν με πυροβολισμούς. Μπορεί να ήταν και δακρυγόνα, δεν ξέρω» (κάτοικος σε One Channel, in.gr και tovima.gr).

● «Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Οταν είδαν το πτώμα, χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» (πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Λέσβου).

● «Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια».

● «Σύμφωνα με το lesvospost.gr, όλα ξεκίνησαν όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί (Πρώτο θέμα).

● «Τελικά η φωτιά, όπως μας ενημερώνουν, έσβησε από αέρος» (ΣΚΑΪ TV).

● «Μια φωτιά ξέσπασε σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, και μια στη ‘‘ζώνη 4’’, όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Το σβήσιμό της δε έγινε μετ’ εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά οχήματα». (ΑΠΕ)

● «Μόρια: Φονική πυρκαγιά, σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ μεταναστών. Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης, κάνοντας από μέσα χρήση νερού» (ALPHA).

Τελικά η ξενοφοβία και η προκατάληψη έχουν ποτίσει το μεδούλι των ΜΜΕ. Ενώ οι εικόνες (από κινητά προσφύγων και εργαζομένων εκεί) μαρτυρούσαν εντελώς το αντίστροφο από όσα διέρρεαν, σύσσωμα τα συστημικά ΜΜΕ υιοθέτησαν κατά λέξη... διατεταγμένες ανταποκρίσεις. Ακόμα και η ΕΛ.ΑΣ. απέφυγε να αναφερθεί σε ανύπαρκτες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών ή στον ακραίο ισχυρισμό ότι την ώρα που καιγόταν ο οικίσκος κάποιοι έβαζαν φωτιές!...

Άντα Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: