29.10.19

«Ναι» στο νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία...


Μετά από μία ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη χώρα τον Δεκέμβρη έγινε δεκτό από το βρετανικό κοινοβούλιο, όμως παραμένει στον...
«αέρα» η ακριβής ημερομηνία του.

Οι βουλευτές είπαν το «ναι» κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου με ευρεία πλειοψηφία, καθώς οι Εργατικοί αποφάσισαν να το στηρίξουν.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, οποίος ανακοίνωσε ότι ο κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο και θα κατέβει στις εκλογές για να τις κερδίσει.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε «από τώρα θα είμαστε στους δρόμους για περίπου έξι εβδομάδες και μόλις είχα μία καλή πρόβλεψη και θα έχει καλό καιρό. Θα πάμε για να κερδίσουμε τις εκλογές»

Το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι οι πρόωρες κάλπες στη χώρα θα στηθούν στις 12 Δεκέμβρη, όμως αυτό παραμένει προς διευκρίνιση, καθώς βουλευτές έχουν καταθέσει τροπολογία (συζητείται αυτή την ώρα) με την οποία προτείνουν οι εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Παραλίγο νέο μπλακάουτ
Η σημερινή ημέρα, πάντως, δεν ήταν καθόλου ήσυχη, καθώς ξεκίνησε με κοινοβουλευτική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς το κοινοβούλιο ψήφισε πρόταση να συζητηθούν και να τεθούν προς ψήφιση τυχόν τροπολογίες της αντιπολίτευσης.

Ανάμεσα στις τροπολογίες (εκτός από εκείνη για αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών) ήταν και μία που πρότεινε να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου τόσο στους πολίτες της Ε.Ε. που βρίσκονται στη Βρετανία, αλλά και στους Βρετανούς ηλικίας 16 και 17 ετών.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τροπολογίας η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι εάν περάσει υπάρχει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο εξ ολοκλήρου.

Τελικά η συγκεκριμένη τροπολογία δεν τέθηκε προς ψήφιση...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: