16.10.19

Τα σκάνδαλα τραγουδούν ακόμα!...

Με τις κατάλληλες προσθήκες μελών στη σύνθεση των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών οι οποίες διαμόρφωσαν τους νέους Ποινικούς Κώδικες, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη κάνει πράξη, όχι μόνο τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των...
ειδικών εξαιρέσεων σε ειδικούς κρατούμενους και σε ειδικά αδικήματα, αλλά και τη θέση της ότι όλα τα σκάνδαλα είναι σκευωρίες.

Τώρα πλέον, εκτός από τον στενό δημόσιο τομέα, οπουδήποτε υπήρχε ανοιχτή ποινική διαδικασία, πορίσματα και δικογραφίες, ο μόνος τρόπος για να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη είναι να κάνουν έγκληση στον εισαγγελέα τα νεοδιορισμένα Δ.Σ. (φορέων, οργανισμών, ιδρυμάτων κ.ά.), διαφορετικά εκ προοιμίου οι δράστες αθωώνονται και οι υποθέσεις οδηγούνται στο αρχείο.

Καταργείται η αυτεπάγγελτη δίωξη και για τα κακουργήματα του «λευκού κολάρου», ενώ η σφοδρή αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κάπου... παράπεσε πριν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι τράπεζες οφείλουν να κάνουν έγκληση στα στελέχη τους που έδωσαν «θαλασσοδάνεια», αλλιώς δεν υπάρχει αδίκημα! Ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρείες δεν ξεκινάει ποινική διαδικασία αν δεν τη ζητήσει η διοίκησή τους.

Όλες οι κρίσιμες υποθέσεις απιστίας, δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, ακόμα και αν είναι ένα βήμα πριν από τις καταδικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Από την άλλη μεριά, διευρύνεται ο ορισμός της τρομοκρατίας με διατυπώσεις που εξ ορισμού περιέχουν φρονηματικές διώξεις, δεδομένου ότι τιμωρείται και η πιθανολογούμενη πρόθεση τέλεσης αδικήματος. Οχι μόνο η χρήση, αλλά πλέον και η κατοχή μολότοφ γίνεται κακούργημα, χωρίς να ισχύει το ίδιο για την κατοχή όπλων.

Περιορίζεται κατά τρόπο εκδικητικό για τους νέους κρατούμενους το δικαίωμα αποφυλάκισης με βραχιολάκι. Για τους παλιούς ισχύει φυσικά ο ευμενέστερος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Αυξάνονται τα όρια για την έκτιση της ποινής των ισοβίων, που και πάλι αφορούν όσους καταδικαστούν, αφού και αν ψηφιστούν τα νέα άρθρα.

Η κυβερνητική νοοτροπία, όμως, αποτυπώνεται καθαρά και στην παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της δυνατότητας για έκτιση ποινής με κοινωφελή εργασία. Όποιος έχει χρήματα, εξαγοράζει την ποινή του, οι υπόλοιποι θα παραμένουν στη φυλακή ακόμα και για ήσσονος σημασίας αδικήματα. Η επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα» ξεπέρασε και την «κανονικότητα» που γνωρίζαμε ώς το 2015...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: