29.10.19

Τα στατιστικά του κυρίου Πέτσα...

Σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις επιχειρήσεις αποτροπής της εισόδου των προσφύγων από το Αιγαίο προκαλούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ο κ. Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά (ΣΚΑΪ) τις δηλώσεις του...
Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, με τις οποίες κατηγορούσε την Ελλάδα ότι «πυροβολεί και βουλιάζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο».

Ωστόσο συνέδεσε από μόνος του τις επιχειρήσεις «φύλαξης» των θαλάσσιων συνόρων με το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό του διεμβολισμού μιας λέμβου με πρόσφυγες από φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού ανατολικά της Κω. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες [...] αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θέματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες». Δήλωση που αναπόφευκτα φέρνει στον νου τα όσα έλεγε παλιότερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης ότι αποτροπή σημαίνει και απώλειες ζωών.

Αντιδρώντας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, αφού δήλωσε ότι «οι δηλώσεις Τσαβούσογλου είναι απόλυτα καταδικαστέες», έθεσε θέμα για το τι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα επί κυβέρνησης Ν.Δ. και ρώτησε: «Εχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του Λιμενικού -τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες- τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;».

Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «“ξύπνησε” και μετά από 24 ώρες θυμήθηκε να “καταδικάσει” τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών... Αλλά με τα ερωτήματά του στην ουσία δικαιολογεί τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που δήθεν “καταδικάζει”», προσθέτοντας ότι «αφήνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρικυμία του και συνεχίζουμε, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, να φυλάσσουμε τα σύνορά μας και να σώζουμε ζωές».

Δεν επανέλαβε έτσι την αρχική του δήλωση, αντιλαμβανόμενος προφανώς την αστοχία της, παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα που αυτή προκάλεσε για τη δράση του Λιμενικού στο πλαίσιο της «φύλαξης» των συνόρων παραμένουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: