11.10.19

Χάνονται στους αριθμούς για την ψήφο των αποδήμων....


Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται να «αλιεύσει» ψήφους και από αντιπολιτευόμενα κόμματα προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 έγκυρων ψήφων που χρειάζεται, για να...
γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των ομογενών. Η Νέα Δημοκρατία (158 βουλευτές) έλαβε τη συγκατάθεση του Κινήματος Αλλαγής (22 βουλευτές) και της Ελληνική Λύσης (10 βουλευτές) με τα τρία κόμματα να αριθμούν αριθμούν μαζί συνολικά 190 βουλευτές.

Το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου επιβεβαιώθηκε και μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 86 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου και αν τελικά σε αυτούς προστεθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ (15) τότε είναι αδύνατον να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός 200. Ωστόσο, το ΚΚΕ θα ξεκαθαρίσει τη θέση του όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου στις συναντήσεις «ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας», σχολιάζει το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης» προσθέτει.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: