29.10.19

Βήματα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ...

Μετά από ένα χαλαρό τριήμερο στην Αρκαδία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στην καθημερινότητα και στην επικαιρότητα, στην οποία, μεταξύ άλλων, κυριαρχεί η υπόθεση της προανακριτικής στη Βουλή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ την ίδια ώρα στο επίπεδο του κόμματος οι...
εξελίξεις τρέχουν όσον αφορά τη διεύρυνσή του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη Παρασκευή, ο Γιώργος Σταθάκης, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ομάδας που θα σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τις σχετικές εισηγήσεις, σε κάποιες από τις οποίες είχε αναφερθεί και στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο, τονίζοντας: «Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί μέσα από ένα σαφές πλαίσιο ιδεών που συζητείται αυτή τη στιγμή ευρύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και οι οποίες αποτελούν ένα κοινό πεδίο διαλόγου ανάμεσα στην Αριστερά, τους Πράσινους και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Συνεπώς, η συζήτηση για το πρόγραμμα συνυπολογίζει αυτά τα δεδομένα και τις ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη. Μια δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με τον διάλογο και τη συζήτηση που θα γίνει ενόψει του συνεδρίου, ενώ το τρίτο κομμάτι θα έχει να κάνει με την επαφή που θα έχουμε με την κοινωνία (φορείς, πολίτες κ.λπ.)».

Ποιοι μετέχουν

Η εισήγηση του Γιώργου Σταθάκη έγινε δεκτή ομόφωνα και παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Προγράμματος στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Αριστείδης Μπαλτάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Εφη Αχτσιόγλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ιωάννα Κοντούλη, Αντώνης Λιάκος, Σωτήρης Βαλντέν, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Παναγιώτης Κορκολής.

Οπως έγινε γνωστό από την Κουμουνδούρου, στο έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν επιπλέον σημαντικές προσωπικότητες από τον προοδευτικό πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο, με επιτροπή διαλόγου εμπειρογνωμόνων η οποία θα συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα και στην οποία, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν οι Γιάννης Δραγασάκης, Λούκα Κατσέλη, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Μουζέλης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως βούληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού, προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα συμβάλλει στον διάλογο και θα αξιοποιεί τις εμπειρίες διακυβέρνησης αριστερών, πράσινων και σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα αποφασιστεί η σύνθεση της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ώστε αυτή να συγκροτηθεί και να συνεδριάσει το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Εποχή», επιμένει στην πάγια θέση του πως «η αύξηση των μελών, παρότι επαναλαμβάνω είναι πολύ σημαντική υπόθεση, δεν αρκεί. Αν δεν μπορέσουν να μετουσιωθούν σε μια ουσιαστική πολιτική διεργασία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν δοθεί ουσιαστικός ρόλος στα μέλη του κόμματος, με τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνουν και να έχουν αποφασιστικό ρόλο στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, με έναν τρόπο ο οποίος θα έχει και καινοτόμα στοιχεία ως προς τη λειτουργία του, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε το ζητούμενο, που είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με την πολιτική».

«Συσπείρωση»

Ο ίδιος, με βάση τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, επανέλαβε: «Αυτό που έχουμε δει είναι ότι ένας κόσμος συσπειρώνεται στο κόμμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να το δούμε αυτό να γίνεται στις νεότερες ηλικίες, που έδωσαν και πολύ υψηλά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω μιας καμπάνιας, απαιτείται να ανακαλύψεις νέους κώδικες επικοινωνίας».

Την ίδια ώρα και ο Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και στο ερώτημα για το αν είναι ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Συμμαχίας, μέσα από την προγραμματική, ριζική ανανέωσή του, σε απόσταση από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα της νεολαίας, για μια πολιτική προς όφελος των πολλών. Η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προς τα πίσω, με την αναβίωση του αυταρχικού μοντέλου μονοκομματικής αυτοδυναμίας. Είναι αναγκαία η συγκρότηση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, που θα οδηγούν και σε κυβερνητικές συνεργασίες στη βάση καθαρών προγραμματικών στόχων: υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα αγοραία προγράμματα και εκείνα του κοινωνικού κράτους, δηλαδή ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: