2.10.19

Σε ποιο νομοσχέδιο...

...ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη του «κοινοβουλευτική νίκη»...

Κλείνοντας προς το παρόν τα εσωκομματικά μέτωπα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το σήμα το κόμμα να εστιάσει στην αντιπολιτευτική τακτική που θα...
ακολουθήσει με το μεγάλο βάρος να το σηκώνει η κοινοβουλευτική ομάδα.

Η σύγκληση της Ολομέλειας για την σχηματισμό προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα είναι μια πρώτη κρίσιμη μάχη τις επόμενες ημέρες, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλάει για ρεβανσισμό και για προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση της Novartis. Παράλληλα θα δίνεται η “μάχη” της Συνταγματικής αναθεώρησης, όμως η σύγκρουση με το Μαξίμου θα κορυφωθεί με την συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο. Στο “μικροσκόπιο” της Κουμουνδούρου θα μπει το προσχέδιο του, που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την τροπή που φαίνεται να παίρνει το θέμα της ψήφου των αποδήμων και του νομοσχεδίου, που εκτός απροόπτου, μέχρι τα μέσα του μήνα θα έρθει στη Βουλή. Θα είναι η πρώτη κοινοβουλευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα θεσμικό θέμα για το οποίο η πρώην κυβέρνηση είχε ετοιμάσει τη δική της πρόταση την προηγούμενη άνοιξη; Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η αριθμητική δεν βγαίνει στο Μαξίμου, αφού το άρθρο 51 του Συντάγματος απαιτεί 200 ψήφους για να ισχύσει γενικώς η πρόταση της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο άρθρο, μάλιστα δεν είναι στα αναθεωρητέα οπότε οι συμμαχίες που πρέπει να οικοδομήσει η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι πολύ ισχυρές.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους, στη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια συγκεντρώνουν 101 βουλευτές είναι γεγονός πως πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πρόσφατα στους Έλληνες της Αμερικής να συμμετέχουν στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Δεν είναι, όμως μόνο το θέμα της ψήφου. Τα “μαχαίρια” ήδη έχουν βγει από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο ΚΙΝΑΛ. Ειδικά στην Κουμουνδούρου περιμένουν στη “γωνία” τη Φώφη Γεννηματά για την αλλαγή τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με όσα υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ 10 χρόνια πριν. Μια πιθανή σύμπραξή της με τη συμπολίτευση θα δώσει μια ακόμα “πάσα” στον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορήσει την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής για δεξιά στροφή τη στιγμή που η σύγκρουση για το χώρο της κεντροαριστεράς είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πρόσφατα στη Χαριλάου Τρικούπη έδειξαν πως κινούνται ενδιάμεσα από τους δυο “μεγάλους”, σαφώς, όμως πιο κοντά στη γαλάζια παράταξη που υποστηρίζει ότι για λόγους ισότητας και καθολικότητας θα πρέπει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Οποιαδήποτε άλλη λύση στην κυβέρνηση τη θεωρούν αντισυνταγματική και επιμένουν στην πρόταση που είχαν καταθέσει και το 2009 οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού να συνυπολογίζονται στην κατανομή των εδρών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει τη δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογέων του εσωτερικού και εξωτερικού. Όπως υποστηρίζουν ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων (θα μπορούν να εκλέγονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 3 έως 12 βουλευτές), αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος.

Ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες αν στους 158 βουλευτές της ΝΔ προστεθούν  οι 22 του ΚΙΝΑΛ, οι 10 της Ελληνικής Λύσης και το ΜέΡΑ25 με τους 9 βουλευτές (που υποστηρίζει ακόμα και την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) η κυβέρνηση φτάνει τους 199 βουλευτές...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: