9.10.19

Κίνδυνος να ξεμείνει από λεφτά ο ΟΗΕ





Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ και γενικός γραμματέας του προειδοποιεί ότι ως το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορεί τα τελευταία ταμειακά αποθέματά του να...


έχουν εξαντληθεί.

Σε χθεσινή επιστολή προς τους 37.000 εργαζόμενους της γραμματείας του οργανισμού ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν έλλειμμα 230 εκατομμυρίων δολαρίων και πως τα κράτη μέλη κατέβαλαν μόνο το 70% του συνολικού ποσού, το οποίο χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019.

Για να μπορεί ο ΟΗΕ να εγγυηθεί την καταβολή των μισθών ως το τέλος του έτους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, δηλώνει ο γ.γ. προσθέτοντας ότι ενδέχεται να αναβληθούν διασκέψεις και σύνοδοι, αλλά και να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι υπηρεσίες υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν προκειμένου για να περιοριστούν οι δαπάνες στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου,

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «έγραψε στα κράτη μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο».

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για να περιοριστούν τα επίσημα ταξίδια στα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

«Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού», υπενθυμίζει ο Γκουτέρες αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν την συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Γκουτέρες ζήτησε την άνοιξη από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης για να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός λειτουργίας του οργανισμού για την περίοδο 2018-2019, ξεχωριστά από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: