8.10.19

Οχι παιχνίδια με τους θεσμούς...

Κανονικά θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την ψήφο των ομογενών, ωστόσο η Κουμουνδούρου έχει κάνει ήδη σαφές πως δεν πρόκειται να μπει σε...
επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια για το συγκεκριμένο θέμα όπως επίσης αντίστοιχα και με τον εκλογικό νόμο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν και το έχουν τονίσει σε κάθε ευκαιρία πως στόχος της κυβέρνησης είναι μετατρέψει την ομογένεια σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως τέτοιου είδους μικροκομματικά παιχνίδια με την ψήφο των ομογενών δύνανται να διχάσουν την ομογένεια.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει, όπως φαίνεται, μέχρι τέλους. Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα εξής:

■ Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Eλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

■ Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.

■ Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12), ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων που θα εγγράφονται σε κάθε εκλογική διαδικασία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει κατά καιρούς γνωστά από την Κουμουνδούρου, αυτή η πρόταση νόμου αποτελεί τη νομοτεχνική εξειδίκευση των απόψεων/συστάσεων όλων των εθνικών και διεθνών θεσμικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί για το θέμα, οι οποίες συγκλίνουν στην εισαγωγή ενός συστήματος «κλειστής» εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού ως τέτοιων, στην περίπτωση χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων όπως η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα το βασικό σημείο με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πρόταση αφορά το «δίκαιο του αίματος», το οποίο φαίνεται πως υιοθετεί η Ν.Δ. και εξακολουθεί να αναγνωρίζει με μια απλή διαπιστωτική πράξη την ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει την οσοδήποτε μακρινή καταγωγή του από Eλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, χωρίς να απαιτεί την ύπαρξη ουσιαστικών δεσμών με τη χώρα. Δυνητικά αυτό δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ψηφοφόροι άγνωστος αριθμός ανθρώπων, μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα.

Μοιραία μια τέτοια εξέλιξη μπορεί όντως να οδηγήσει σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το κλειστό σύστημα εκπροσώπησης, με απλά λόγια έναν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών που θα εκπροσωπούν τις ψήφους των ομογενών.

Προς τα οφέλη του κλειστού συστήματος συνηγορούσε άλλωστε και η Eκθεση/Σύσταση της 21ης Δεκεμβρίου 2017 της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η οποία είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα ένας από τους συντάκτες της εν λόγω έκθεσης ήταν ο σημερινός υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: