8.10.19

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ενιαίο...

...ευρωπαϊκό δίκτυο σιδηροδρόμων...


Με τις ψήφους Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη...
κύρωση κοινοτικών οδηγιών για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού δικτύου σιδηροδρόμων.

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν, αν και το ΜέΡΑ25 υπερψήφισε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Η ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών στο ελληνικό Δίκαιο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, θα επηρεάσει θετικά τον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο οποίος θα αυξήσει το μερίδιο του στην αγορά μεταφορών, διότι η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου που απελευθερώνει την εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής, θα βάλουν τη χώρα σε «ράγες ανάπτυξης και θα την κάνουν πύλη εισόδου».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαλευθερώνεται η εγχώρια αγορά, «με κανόνες και είναι ιδιαίτερα θετικό ότι διατηρείται ο κοινωνικός χαρακτήρας των σιδηροδρομικών μεταφορών, ενώ διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του ΟΣΕ που είναι και ο διαχειριστής των υποδομών».

Το Κίνημα Αλλαγής είχε τονίσει ότι η κύρωση των κοινοτικών οδηγιών συνιστούν ένα σύγχρονο πλαίσιο σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα με κανόνες και καλύτερη επικαιροποιημένη πρόταση για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων και η οποία οδηγεί στη διασφάλιση μόνο των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε.

Επιφυλάξεις επί της αρχής είχε εκφράσει το ΜέΡΑ25, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μοντέλο που προστατεύει τους ιδιώτες.

Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις κυρίως σε θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και τα θέματα του ελέγχου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: