1.4.17

Ορίστε η απάντησή σας κ. Ντάισελμπλουμ...


Δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί στην Ελβετία ερευνώνται, με τους κατόχους τους να θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και...
ξέπλυμα χρήματος εκατομμυρίων ευρώ.

Από τους 55.000 λογαριασμούς οι 3.800 είναι Ολλανδών πολιτών και οι υπόλοιποι ανήκουν σε «ευυπόληπτους πολίτες» από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, αλλά και την Αυστραλία.

Όσοι αποδειχθούν ένοχοι ανήκουν σίγουρα στους... γνωστούς τιμητές της νομιμότητας. Σαν κι εκείνη που πρεσβεύει ο πρόεδρος ενός αόρατου οργάνου που καθορίζει τις τύχες της Ευρωζώνης χωρίς καν να έχει θεσμική υπόσταση. Σαν και τους δικούς μας (για να μην ξεχνιόμαστε) που ακόμη τους ψάχνουμε σε διάφορες λίστες, cd, usb sticks και όλα τα σχετικά.

Φυσικά οι υποψίες είναι απλά υποψίες και το γενικό «τσουβάλιασμα» χιλιάδων (ενίοτε και εκατομμυρίων) ανθρώπων δημιουργεί μόνο αντιπάθειες, δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο και δεν προσφέρει τίποτα. Φαντάζομαι θα συμφωνεί και ο κύριος Ντάισελμπλουμ με τα «ξενύχτια και τις γυναίκες», ειδικά τώρα που η χώρα του ερευνά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της ΕΕ.

Ας μην γελιόμαστε, όμως, κύριε πρόεδρε το πρόβλημα δεν είναι εθνικό, ούτε γεωγραφικό ούτε, βέβαια, θρησκευτικό/πολιτισμικό (μιας και επικαλείσθε και τον καλβινισμό σας). 

Είναι ο ασύδοτος καπιταλισμός. Είναι τα παραθυράκια. Είναι οι αόρατες τράπεζες και οι παράδεισοι φοροδιαφυγής στο κέντρο της Ευρώπης (και σε πολλές περιοχές του πλανήτη).

Είναι το σύστημα το οποίο εσείς πρεσβεύετε και κουνάτε το δάχτυλο, συχνά πυκνά, φορώντας τον μανδύα της νομιμοφροσύνης, της κανονικότητας, της ανάπτυξης. Όλες αυτές οι λέξεις, βέβαια, πάντα με τον ορισμό που εσείς και οι όμοιοι σας επιλέγετε να τους δώσετε...

Κι έχετε και το θράσος να μιλάτε για «σοσιαλδημοκρατική αλληλεγγύη».

ΥΓ: Αναρωτιέμαι άραγε, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών αυτών φέρουν κάποια ευθύνη ως επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: