8.4.17

Αναστασιάδης: Μόνο ικανοποιητική λύση σε δημοψήφισμα...

Νίκος Αναστασιάδης
Μόνο αν είναι ικανοποιημένος από μια συμφωνημένη λύση και πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί από τα λαό, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως..
δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Αν δεν είμαι ικανοποιημένος ότι αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε ικανοποιεί τις προσδοκίες μας και μιλώ και για τις δύο κοινότητες, τότε δεν θα ήμουν διατεθειμένος να το θέσω ενώπιον του λαού, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη συμφωνία, η οποία δεν θα δημιουργεί το αίσθημα ότι η μία πλευρά έχει νικήσει την άλλη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα επιπλέον κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Έχουμε, είπε, εξαιρετικές σχέσεις με τους γείτονες μας και πιθανή λύση στην Κύπρο θα διευκόλυνε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, είτε για την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς της, είτε στην προσπάθεια της να γίνει ενεργειακό κέντρο.

Τόνισε ακόμα ότι η εξεύρεση λύσης δεν εξαρτάται μόνο από τους Ελληνοκύπριους, αλλά και από την βούληση και την ειλικρίνεια της άλλης πλευράς.

Δεν θέλησε να προβλέψει αν νίκη του Ερτογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Πιστεύω, είπε, ότι μετά το δημοψήφισμα θα γίνει προσπάθεια για αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι αρκετό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βασικές διαφορές φιλοσοφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών αντιλήψεων και των αντιλήψεων του Ταγίπ Ερτογάν.

Η Τουρκία αντιμέτωπη με το διεθνές δίκαιο για την ΑΟΖ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενεργεί από μόνη της στο θέμα του φυσικού αερίου, αλλά δεσμεύεται με συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι επαφίεται αποκλειστικά στην Τουρκία εάν πρόκειται να δημιουργήσει εντάσεις και προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ κατά παράβαση του Διεθνούς και Εθιμικού Δικαίου, αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας. Οι ευθύνες έναντι της διεθνούς κοινότητας, είπε, θα βαραίνουν την Τουρκία.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει κανονικά με τους προγραμματισμούς της όσον αφορά το φυσικό αέριο. Εάν η Τουρκία παρενοχλήσει, πρόσθεσε, δεν θα παρενοχλήσει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε ακόμη πως εάν η Τουρκία ισχυρισθεί ότι ενεργεί εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, τότε μεγάλη ευθύνη θα φέρει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα για το μέλλον των συνομιλιών και τις προοπτικές επίτευξης λύσης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι όλα τα κεφάλαια είναι ακανθώδη και ότι  όλα εξαρτώνται από τις θέσεις της Τουρκίας, για την επίτευξη λύσης. Η Λευκωσία, τόνισε,  είναι έτοιμη για λύση που θα εξυπηρετεί τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ωστόσο δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τούρκων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: