13.4.17

Δύο επιλογές, εκατομμύρια ψηφοφόροι, μυριάδες κίνητρα...

Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές μπροστά από την κάλπη, το «ναι» ή το «όχι, ωστόσο δεκάδες εκατομμύρια Τούρκοι θα...
ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής έχοντας μυριάδες κίνητρα.

Το ερώτημα που τίθεται στο ψηφοδέλτιο αφορά επίσημα τη συνταγματική αναθεώρηση, στην ουσία ωστόσο έχει να κάνει με τον πρόεδρο Ερντογάν που επιδιώκει να δει τις εξουσίες του να ενισχύονται σημαντικά και να αποκτά τη δυνατότητα να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως το 2029 εφόσον η αναθεώρηση του Συντάγματος εγκριθεί.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, όπου το «ναι» καταγράφει μικρό προβάδισμα. Ωστόσο η ψηφοφορία θα μπορούσε να φέρει εκπλήξεις, σημειώνει το Reuters.

«Είμαι πατριώτης» δήλωσε ο Τζενγκίζ Τοπτζού, 57 ετών, ψαράς από τη Ριζούντα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τη γενέτειρα του Ερντογάν όπου οι υποστηρικτές του είναι από τους πλέον ένθερμους. Παρ' ολ' αυτά ο Τοπτζού θα ψηφίσει «όχι».

«Κατά το παρελθόν, ο Ερντογάν ήταν ένας καλός άνθρωπος, ωστόσο άλλαξε προς το χειρότερο. Θέλω τη δημοκρατία: όχι την εξουσία ενός άνδρα», είπε στο πρακτορείο.

Όπως διατείνονται ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους και οι υποστηρικτές του, οι αλλαγές που προτείνονται θα καταστήσουν την Τουρκία ισχυρότερη σε μια χρονική περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει απειλές στον τομέα της ασφάλειας τόσο από τους ισλαμιστές τρομοκράτες όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές.

Η βία έχει εξάλλου αναζωπυρωθεί στο νοτιοανατολικό -κουρδικό στην πλειονότητά του- τμήμα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ των τουρκικών αρχών και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) το 2015 και μεγάλα τμήματα της περιοχής παραμένουν προπύργια των πολέμιων του Ερντογάν.

Εν τούτοις, ο Χικμέτ Γκιουντούζ, 52 ετών, πλανόδιος πωλητής στο Ντιγιάρμπακιρ, ελπίζει ότι η ψήφος του υπέρ τού «ναι» θα βοηθήσει στο να επικρατήσει η ειρήνη: «Μου αρέσει ο χαρακτήρας του προέδρου Ερντογάν. Είναι λίγο οργισμένος και λίγο αυταρχικός αλλά η καρδιά του είναι γεμάτη από αγάπη».

Το θέμα των ελευθεριών

Ωστόσο, ο δημοφιλέστερος πολιτικός της σύγχρονης Τουρκίας παραμένει διχαστικός, αυτοπροβάλλεται ως προασπιστής των συνηθισμένων, καθημερινών, πιστών Τούρκων που τους εκμεταλλεύτηκε η κοσμική ελίτ.

Επίσημα, η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και η μαντίλα για πολύ καιρό απαγορευόταν στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια έως τη στιγμή που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν ήρε αυτήν την απαγόρευση.

Η Αϊνούρ Σουλού, 49χρονη ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στη Σμύρνη, που θεωρείται προπύργιο της κοσμικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι θα ψηφίσει «ναι», απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι τα ισλαμικά ιδεώδη του Ερντογάν παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

«Όλοι μπορούν να πιουν ρακί ή να κολυμπήσουν ελεύθερα φορώντας μπικίνι» εξήγησε η ίδια. «Επιπλέον, τώρα οι γυναίκες που φορούν μαντίλα είναι ελεύθερες».

Από την πλευρά της η επιχειρηματίας Ντιλσάτ Γκιουλσεβίμ Αρίντς υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριφέρεται σαν σουλτάνος και διατυπώνει την ελπίδα ότι η ψήφος της υπέρ τού «όχι» θα μπορούσε να βοηθήσει εκείνος να διδαχθεί ένα «χρήσιμο μάθημα».

«Είναι πολύ αυταρχικός», τόνισε η 68χρονη ιδιοκτήτρια καφέ από το Τσεσμέ. «Εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι η Τουρκία θα έχει τελειώσει τα επόμενα 10 χρόνια»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: