6.4.17

Δείπνο Φώφης χωρίς τον Βενιζέλο...

Αποτέλεσμα εικόνας για Γεννηματά Βενιζέλος
Ο πράσινος ήλιος είναι το ιστορικό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Σήμα κατατεθέν του Κινήματος αποτελούν, όμως, και τα...
δείπνα.

Πιο χαρακτηριστικό, το περίφημο δείπνο των «4» με τη συμμετοχή της Βάσως Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, του Θόδωρου Πάγκαλου και του Παρασκευά Αυγερινού, που αντικείμενό του ήταν η διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χθες, η Φώφη Γεννηματά σε ρόλο οικοδέσποινας θέλησε να αναβιώσει αυτή την παράδοση, παραθέτοντας στο σπίτι της δεξίωση στους βουλευτές και σε στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν πάντως ότι πρόκειται πρωτίστως για κοινωνική συνάθροιση και δευτερευόντως για γεγονός με πολιτικό περιεχόμενο, αν και για τους παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη είναι δύσκολο πασοκικό δείπνο να ολοκληρωθεί χωρίς πολιτικές ειδήσεις.

Οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά πρόσθεταν ότι συνηθίζει να διοργανώνει τέτοιου είδους μαζώξεις, το είχε ξανακάνει σίγουρα άλλη μία φορά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι η σφυρηλάτηση ισχυρών προσωπικών δεσμών ενισχύουν την ενότητα της παράταξης.

Η αύξηση της συσπείρωσης και το κλείσιμο των διάφορων εσωκομματικών μετώπων ενόψει του συνεδρίου του Ιουνίου αποτέλεσαν αναμφισβήτητα τους βασικούς στόχους της σύναξης, που όμως εκπληρώθηκαν μόνο εν μέρει.

Ηχηρή ήταν η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την άβυσσο που τον χωρίζει από τη Φώφη Γεννηματά, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και από την ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της ΔΗ.ΣΥ. την περασμένη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας να παραβρεθεί ως ομιλητής σε βιβλιοπαρουσίαση στην Αθήνα.

Είναι εξάλλου γνωστή η κάθετη διαφωνία του με τη στρατηγική της επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΔΗΣΟ-Κινήσεων Πολιτών τόσο στο σκέλος της ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του χώρου της Κεντροαριστεράς όσο και στα ζητήματα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Μάλιστα, το χάσμα αυτό δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθεί στην τετ α τετ συνάντηση που είχαν η κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο στο πολιτικό της γραφείο στην οδό Ακαδημίας την περασμένη Πέμπτη.

Ραδιοφωνική παρέμβαση

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, δεν περνά απαρατήρητη η χθεσινή ραδιοφωνική του παρέμβαση κατά την οποία -με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, έπειτα από τυχόν κάλπες- θέλησε να στείλει διπλό μήνυμα: προς την ηγεσία του κόμματός του αλλά και προς τη Ν.Δ.

Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος (ρ/σ ΣΚΑΪ), η αντιπολίτευση -εννοώντας τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου φιλοευρωπαϊκού τόξου- θα πρέπει να διεκδικήσει «να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση».

«Κι όταν λέω αντιπολίτευση, εννοώ βεβαίως ένα ολοκληρωμένο σχήμα, στο οποίο μετά θα κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει αν θέλει», διευκρίνισε επεξηγηματικά, επικρίνοντας τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη «να περιμένει να γίνουν κάποια στιγμή οι εκλογές, για να τις κερδίσει και να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Στην ίδια κατεύθυνση συμπλήρωσε ότι η προτεραιότητα της χώρας είναι «να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση, να γίνει σωστή η διαπραγμάτευση για την επάνοδο στην ομαλότητα», γιατί όπως κατέληξε «δεν μπορεί να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να δεσμεύσουν τη χώρα μακροπροθέσμως».

Συμπερασματικά, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παροτρύνει αφενός τη Φ. Γεννηματά να σταματήσει να απορρίπτει τα μέτωπα, έχοντας δηλώσει προσφάτως ότι τα «δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα» δεν ενδιαφέρουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφετέρου καλεί τον Κ. Μητσοτάκη να εντείνει την πίεση για πρόωρες και να μην επιμείνει στη ρητορική της αυτοδυναμίας.

Εν κατακλείδι, ζητά και από τους δύο να προλειάνουν εγκαίρως το έδαφος για την κυβερνητική τους συμπόρευση μετά τις εκλογές.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: