30.1.16

Εκεί που οι άνθρωποι εξακολουθούν να λιμοκτονούν...

Κάτοικοι στη Μαντάγια περιμένουν να αναχωρήσουν από την πόλη

Ακόμη 16 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην πολιορκημένη από τα καθεστωτικά στρατεύματα πόλη της Μαντάγια, από τις αρχές του μήνα, οπότε έφθασε εκεί...
κονβόι του ΟΗΕ με βοήθεια.

Τριάντα τρεις ακόμα αργοπεθαίνουν, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), ενώ σε 30 υπολογίζονται οι νεκροί από την πείνα στα τέλη του 2015.

Η κατάσταση «είναι τελείως απαράδεκτη», ήταν η οργισμένη δήλωση του διευθυντή επιχειρήσεων της οργάνωσης Brice de la Vingne, υποστηρίζοντας ότι οι άμαχοι «θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί εδώ και εβδομάδες».

Στις αρχές του Ιανουαρίου δύο κονβόι με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν στη Μαντάγια, όπου πιστεύεται ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς πολιορκίας, περίπου 40.000 άνθρωποι.

Η δημοσιοποίηση των πληροφοριών συμπίπτει με την άφιξη απόψε στη Γενεύη οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης.

Η χορήγηση βοήθειας σε πολιορκημένες πόλεις είναι από τα βασικά αιτήματά τους.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί και χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε 15 σημεία στη Συρία στο πλαίσιο της τακτικής του αποκλεισμού, που ακολουθούν τόσο οι καθεστωτικές δυνάμεις όσο και άλλες ένοπλες ομάδες.

Η Μαντάγια, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, πολιορκείται εδώ και έξι μήνες από τον στρατό του Άσαντ και τους συμμάχους του της Χεζμπολά.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων της που χρήζουν επειγόντως ιατρική περίθαλψη.

Παρ' όλ' αυτά, όπως αναφέρουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν επειδή οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν ούτε την απομάκρυνση των αρρώστων ούτε τον νέο εφοδιασμό της πόλης με τα απαραίτητα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: