14.1.16

Τσίπρας: Στόχος η "αποκομματικοποίηση"...

...όχι η "αποπολιτικοποίηση"...
 Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το Δημόσιο...
«Φουλ» επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας να το κάνει ενώπιον ενός προνομιακού γι' αυτόν κοινού, που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ο νέος...
αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα παρουσιάζεται ως μέγας εκσυχγρονιστής και μεταρρυθμιστής, πριν από λίγους μήνες είχε τον τίτλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κυβέρνηση Σαμαρά και «υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του πελατειακού κράτους» είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε: «Με μια διάταξη καθαίρεσε όλους του προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης, για να διορίσει τους δικούς του, σε μια περίοδο που μάλιστα διαφαινόταν η πολιτική αλλαγή». 

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως ο κύριος Μητσοτάκης «δεν δίστασε ακόμα και αναγνωρισμένους υπαλλήλους να υποβαθμίσει» για να διορίσει τους δικούς του, ενώ, όπως είπε ο κύριος Τσίπρας, συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που είχε ορίσει το «περίφημο 4-2-1 για να μοιράσει τις θέσεις στην διοίκηση». 

«Ονόμασαν τις απολύσεις στο Δημόσιο "μεταρρύθμιση", με την υποστήριξη των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών», κατέληξε ο κύριος Τσίπρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε τομή στην δημόσια διοίκηση», για να προσθέσει χαριτολογώντας πως «εμείς δεν έχουμε τόσους να "βολέψουμε" και γι' αυτό μπορούμε να το κάνουμε»! 

Ο κύριος Τσίπρας είπε ακόμα πως αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να μην διέπεται από πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή. Τόνισε πάντως πως αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση, γιατί όπως είπε «πρέπει να είναι πολιτικοποιημένη, με όραμα και στόχο. Να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, να προάγει την κοινωνική αλληλεγγύη. Το Κέντρο είχε από την πρώτη στιγμή πολιτικό προσανατολισμό, με την έννοια που είπα πριν, γιατί η διοίκηση είναι πριν από όλα οι άνθρωποι που την απαρτίζουν, τα στελέχη της».

«Είναι ώρα να φύγουμε από την πεπατημένη, που συνέχισαν είτε από φόβο είτε από ανασφάλεια προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο που θα θεραπεύσουμε τον ασθενή και θα άρουμε τις παθογένειες, με στόχο και όραμα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιτεθεί στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως τα στελέχη τους βαραίνει η ευθύνη για την κατάσταση του Δημοσίου: «Πρέπει να θυμήσω ότι τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα προσπάθεια απαξίωσης των δημόσιων λειτουργών, από τις ίδιες δυνάμεις και πολιτικό προσωπικό που επί 40 χρόνια πρωταγωνίστησαν στην δημιουργία του πελατειακού κράτους και αντί να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα, το ρουσφέτι, την χαοτική νομοθεσία, την κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, επέλεξαν την εύκολη λύση, που ήταν να τα βάζουν συνολικά με τον Δημόσιο τομέα, όχι με εκείνους που διόρισαν, αλλά γενικά. Αυτό βέβαια "πουλάει"», είπε ο κύριος Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά το γεγονός ότι συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν αναμενόμενο να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο πεδίο σύγκρουσης με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε επικριθεί έντονα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα και τις ημέρες του όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. 

Το κυβερνών κόμμα θεωρεί προνομιακό πεδίο τη δημόσια διοίκηση έναντι της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο τελευταίος είχε ακολουθήσει μία σκληρή γραμμή έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά πρεσβεύει, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, μία «εχθρική» για το κράτος και το ρόλο του δημοσίου αντίληψη.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν άλλωστε την εκτίμηση ότι με τον κ. Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα διεύρυνσης και ενίσχυσης της απήχησής του στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται μάλλον «κόκκινο πανί».

Το σχετικό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης» αναμένεται να προωθηθεί εντός των ημερών και μεταξύ των άλλων θα διαμορφώνει τα νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε τις λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους. Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: