16.1.16

Η λύση του κυπριακού θα είναι συμβιβασμός...

Αναστασιάδης: Η λύση του κυπριακού θα είναι συμβιβασμός χωρίς νικητές και ηττημένους
...χωρίς νικητές και ηττημένους...
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας συμβιβασμός, ενώ τόνισε ότι εντός των ημερών θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις...
συγκλίσεις αλλά και τους προβληματισμούς.

Πρόσθεσε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι μέσα από τη λύση, η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής και να έχει ως αποτέλεσμα ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.

Ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά για τη λύση, ότι θεωρεί καθήκον να δώσει τη μάχη με αποφασιστικότητα, προασπιζόμενος τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ενώ θα πρέπει και από την πλευρά της η Τουρκία να συνδράμει, να συμβάλει και να υποστηρίξει τη λύση.

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ιδιότητά της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, προσπαθεί να δεί πως μπορεί να διασφαλίσει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 1977, το 1979, το 2008, μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η μετεξέλιξη, είπε, πέραν από τη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δημιουργεί και τις στέρεες βάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη πια σ’ αυτό το τόπο, να διασφαλίσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον του Ελληνισμού.

Σε πολλά των θεμάτων, συνέχισε ο Κύπριος Πρόεδρος «έχει παρατηρηθεί πρόοδος, αλλού σύγκλιση και αλλού συναντίληψη. Υπάρχουν όμως και θέματα για τα οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν θα δημιουργήσω εικόνες υπεραισιοδοξίας αλλά αυτό που ξέρω είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ακιντζί είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε λύση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να είμαστε υπό τον έλεγχο άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: