9.1.16

Η Μαντάγια είναι η «κορυφή του παγόβουνου»...

Η Μαντάγια είναι η «κορυφή του παγόβουνου» προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία
...προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία..
Την ερχόμενη Δευτέρα η ανθρωπιστική βοήθεια...

Το δράμα συνεχίζεται στη συριακή πόλη Μαντάγια όπου χιλιάδες ανθρώπων τρέφονται με χώμα και νερό με αλάτι για να επιβιώσουν, ενώ η...
συριακή κυβέρνηση, οι δυνάμεις της οποίας έχουν «παγιδεύσει» την περιοχή, έδωσε το «πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής δύναμης.

Παρότι η ιστορία των «ζωντανών-νεκρών» στην πόλη φάντασμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας με τις εικόνες των αποστεωμένων παιδιών, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί πως η Μαντάγια αποτελεί απλώς την «κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πείνα μπορεί να αποτελεί μία… πρόγευση για όσα δεινά ακολουθήσουν στη χώρα που διαλύεται έπειτα από τον πενταετή εμφύλιο.

«Αυτές οι σπαρακτικές περιπτώσεις πείνας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Οι Σύροι που υποφέρουν και πεθαίνουν στη χώρα εξαιτίας της πείνας χρησιμοποιούνται σαν όπλο από τη συριακή κυβέρνηση και τις ένοπλες ομάδες», εξηγεί ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Ο Λούθερ, όπως επισημαίνει το δίκτυο CNN κατηγορεί καθεστωτικούς και αντικαθεστωτικούς ότι «παίζουν» με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και προσθέτει ότι ο εξαθλιωμένος και πεινασμένος λαός που αποτελεί πάγια τακτική σε έναν πόλεμο, θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Την ίδια στιγμή, τον πόνο των περίπου 40.000 κατοίκων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μαντάγια, αναμένεται να κατευνάσει έστω προσωρινά η ανθρωπιστική βοήθεια που πρόκειται να φτάσει στην πόλη από τον Ερυθρό Σταυρό την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ορίστηκαν η ημερομηνία και η ώρα. Η βοήθεια θα φτάσει στις τρεις πόλεις (Μαντάγια, Φούαα και Κεφράγια) το πρωί της Δευτέρας. Και στις τρεις ταυτόχρονα», ανέφερε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε πως τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στους πολίτες θα είναι αρκετά για ένα μήνα, έπειτα από την άδεια πρόσβασης που παρασχέθηκε από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το κομβόι είναι σε φάση προετοιμασίας. Η αποστολή, όμως, δε θα αποτελέσει τη λύση. Χρειάζεται σταθερή πρόσβαση», δήλωσε εκπρόσωπος που εξήγησε ότι βοήθεια θα φτάσει και στις πόλεις Φούαα και Κεφράγια.

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες ανθρώπων που αναγκάζονται να καταναλώσουν χώμα και πίνουν μόνο νερό με αλάτι και μπαχαρικά για να κρατηθούν στη ζωή.

«Η τελευταία στιγμή που είχε ένα πλήρες γεύμα ήταν τον προηγούμενο μήνα. Τώρα, κυρίως τρώω φύλλα με νερό. Ο χειμώνας έχει φτάσει και τα δέντρα δεν έχουν πια φύλλα, έτσι δεν είμαι σίγουρος πώς θα επιβιώσουμε», δήλωσε ένας νεαρός άνδρας.

Την ίδια στιγμή, μία γυναίκα εξήγησε πως καθημερινά μαθαίνει νέα για ανθρώπους που δε μπορούν ούτε να σηκωθούν από το κρεβάτι τους.

«Ο σύζυγός μου είναι ένας από αυτούς. Δε μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και όταν το κάνει λιποθυμά. Δεν τον αναγνωρίζω πια, είναι μόνο πετσί και κόκαλο», εξήγησε η γυναίκα.

Στο μεταξύ, νέες συγκλονιστικές εικόνες φτάνουν από τη χώρα, με ένα επτάχρονο εξαθλιωμένο παιδί να λέει μπροστά στην κάμερα ότι τρέφεται μόνο με νερό και μπαχαρικά και έναν νεαρό να υποστηρίζει πως το τελευταίο γεύμα του ήταν πριν δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι τιμές των προϊόντων που απομένουν στην Μαντάγια, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασιτία 23 άνθρωποι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αν και ακτιβιστές υποστηρίζουν πως οι θάνατοι αγγίζουν τους 41.

Σύμφωνα με το CNN παρότι υπάρχουν κάποια προϊόντα, οι τιμές τους είναι τόσο υψηλές που είναι απαγορευτικές.

Αν για παράδειγμα στη Δαμασκό το αλεύρι κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ, στην Μαντάγια κοστίζει περίπου 109 ευρώ, ενώ ένα λίτρο γάλα στη Δαμασκό κοστίζει περίπου ένα ευρώ και στην Μαντάγια περίπου 280 ευρώ!

Πίνακας με τις διαφορές στις τιμές προϊόντων σε Δαμασκό και Μαντάγια

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: