29.1.16

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ...

Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ (και) για την τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
...(και) για την τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού...

Απερίφθη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, η ένσταση αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας την οποία είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και...
η οποία αφορά τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων και το ασυμβίμβαστο της ιδιότητας του μέλους της Επιτροπής και της συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης.

Την ένσταση συνταγματικότητας υπέβαλε εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Ο κ. Φορτσάκης υποστήριξε, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή προστατεύεται συνταγματικά και «δεν επιτρέπεται η μεταβολή, όσο διαρκεί η θητεία της, της διάρκειας της θητείας, ούτε η φωτογραφική μεταβολή του ασυμβίβαστου των μελών της».

«Εγείρετε θέμα συνταγματικότητας με στοιχεία πλασματικά και όχι πραγματικά», είπε απαντώντας στον κ. Φορτσάκη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης και τόνισε ότι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή» και η πρόβλεψη που περιλαμβάνει για τη διάρκεια της θητείας των μελών της, «δεν αφορά τα υπάρχοντα μέλη», τα οποία, όπως είπε, θα ολοκληρώσουν την θητεία τους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται από την τροπολογία και η οποία δεν υπήρχε έως τώρα στο νόμο, ενώ για όλες τις ανεξάρτητες αρχές προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

«Ο υπουργός δεν ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της Επιτροπής αλλά την εποπτεία που προβλέπεται από το νόμο» είπε, και τόνισε ότι, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να έχουν «ίχνος πολιτικής επιρροής».

Σημείωσε μάλιστα, ότι η συγγένεια πρώτου βαθμού, η συζυγική σχέση με πολιτικό πρόσωπο δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Αν έχετε πρόβλημα, να το πείτε».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: