30.1.16

Πρόσκληση συνεννόησης με την κυβέρνηση...

Φ. Γεννηματά - Στ. Θεοδωράκης
...για το προσφυγικό...

Κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση για το προσφυγικό προτίθενται να συγκροτήσουν το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε...
κορυφαίο επίπεδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατυπώνοντας τη διαθεσιμότητα του Ποταμιού να «υποστείλει τη σημαία της κριτικής», παρά τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης, προκειμένου, όπως συμπλήρωσε, «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να λύσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να γίνει και θετική πρόκληση για τη χώρα, αν δουλέψουμε σωστά».

Οπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, το Ποτάμι θέλει να προτείνει λύσεις, όπως αυτές που βρίσκονται στην πρόταση 10 σημείων που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εδώ και αρκετούς μήνες, και η επίσκεψη στο Προεδρικό δεν έχει προτεραιότητα να αναδείξει τις κυβερνητικές αστοχίες. «Πρέπει να πάψουμε να ζούμε με δύο εικόνες. Η μία είναι η εικόνα των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο, των ανθρώπων που πνίγονται στο Αιγαίο και η άλλη είναι ο φόβος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες», σημείωσε, απευθύνοντας αμέσως μετά τη συνάντηση με δηλώσεις του πρόσκληση εθνικής συνεννόησης στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ζήτησε επιπλέον να μη γίνει η Ελλάδα αποθήκη ανθρώπων, καθώς και να πιεστεί η Τουρκία με συγκεκριμένες κινήσεις.

Απαντώντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε στην ανάγκη σύγκλισης απόψεων για το μεγάλο εθνικό θέμα του προσφυγικού. «Είναι εξαιρετικά άδικο να υφίστανται η Ελλάδα και ο λαός της -με τόσες θυσίες που έχει κάνει– κριτική από ορισμένους μεμονωμένους, ευτυχώς, εταίρους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα στοχευμένα πυρά της Ευρώπης.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε επίσημο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου απαντά θετικά στην προοπτική ενός τετ α τετ, που είναι πολύ πιθανό να γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζεται ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται ζήτημα έξωσης της χώρας από το καθεστώς της Σένγκεν και επί του θέματος όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεννοηθούν. «Ανεξάρτητα από καθυστερήσεις και ολιγωρίες από τους θεσμούς της Ευρώπης και την ελληνική κυβέρνηση, τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης. Κοινή δράση για να σωθεί η τιμή της Ευρώπης και να μην καταστεί η Ελλάδα αποθήκη δυστυχισμένων ανθρώπων», ήταν το μήνυμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ μέσω social media.

Στην ίδια κατεύθυνση, η κ. Γεννηματά βρέθηκε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με ηγέτες χωρών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να στηρίξουν την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να ξεκινήσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: