26.1.16

Η Δανία αναμένεται να ψηφίσει το νόμο...

.. για τις κατασχέσεις από πρόσφυγες...
To κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα το νομοσχέδιο που προβλέπει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τους πρόσφυγες μετά από ένα συγκεκριμένο όριο και...
καθυστερήσεις στην επανένωση μελών της ίδιας οικογένειας.
Οι δύο αυτές διατάξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, με την Ε.Ε. να καλεί τη Δανία να συζητήσει το νομοσχέδιο στα θεσμικά της όργανα, όπως την επιτροπή Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Παρά τις αντιθέσεις όμως το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πελιοψηφία.

Η δανική κυβέρνηση δικαιολογεί το μέτρο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, που στοχεύουν στην κάλυψη κόστους υποδοχής των μεταναστών, λέγοντας πως είναι αναλογικό με την πρόβλεψη που υπάρχει για δανούς ανέργους και τους επιβάλλει πώληση περιουσιακών στοιχείων πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος για να δικαιούνται επιδόματα. Το όριο πάνω από το οποίο θα κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία (και δεν θα πρέπει να έχουν «συναισθηματική αξία») είναι οι 10.000 κορώνες, δηλαδή περίπου 1.350 ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο, η καθυστέρηση στην επανένωση μελών της ίδιας οικογένειας, στοχεύει στην αποθάρρυνση προσφύγων και μεταναστών να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη Δανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: