1.1.16

Άρση συναγερμού στο Μόναχο...


Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά την...
κατάσταση συναγερμού που υπήρξε στο Μόναχο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια επίθεση μαχητών μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Ως αποτέλεσμα, μειώθηκε η αστυνομική παρουσία σε σταθμούς τρένων του Μονάχου.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενη βομβιστική επίθεση. Η ενημέρωση -σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας- προέρχονταν από «φιλικές» μυστικές υπηρεσίες και «δεν γινόταν να αγνοηθούν».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να προετοίμαζε προφανώς επιθέσεις αυτοκτονίας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου και πιθανότατα στο σταθμό της συνοικίας Πάσινγκ της πόλης. Ο αριθμός των υποψήφιων καμικάζι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά οι αρχές θεωρούν πως θα ανερχόταν σε 5 έως 7 άτομα».

Η αντίδραση των γερμανικών αρχών ήταν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ επί ώρες 550 πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονταν επί τόπου και έλεγχαν κεντρικά σημεία των δύο σταθμών και τις γύρω περιοχές.

Τελικά, η βαυαρική αστυνομία ήρε τα μέτρα και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, συνεχίζονται όμως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με τις αρχές να βρίσκονται -συνεχώς- σε επιφυλακή.

Άγνωστο το πού βρίσκονται οι ύποπτοι

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου, Χουμπέρτους Άντρα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι αρχές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους υπόπτους και δεν είναι καν σίγουρες αν υπάρχουν ή αν βρίσκονται στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Δεκεμβρίου, η αστυνομία στη Βιένη δήλωσε πως μια «φιλική» υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την πιθανότητα μιας επίθεσης με πυροβολισμούς ή βόμβα πριν από το Νέο Έτος. Η πληροφορία αυτή περιελάμβανε, επίσης, τα ονόματα πολλών υπόπτων.

Φόβος και συλλήψεις

Στο Βέλγιο, οι αρχές ακύρωσαν την Τετάρτη όλες τις καθιερωμένες επιδείξεις πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πρωτεύουσα, επικαλούμενες φόβους για μια ενδεχόμενη επίθεση μαχητών. Η αστυνομία ανέφερε χθες (Πέμπτη) ότι έχει συλλάβει τρεις ανθρώπους τους οποίους ανακρίνει σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνωμοσία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε χθες πως ένας 25χρονος που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε ένα εστιατόριο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνελήφθη και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξης στο «Ισλαμικό κράτος». Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η αστυνομία αύξησε τα μέτρα ασφαλείας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποδέχθηκαν το 2016.

Καταλήγοντας, ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της αστυνομίας: «Γενικά, δεν θέλουμε να μας υπαγορεύουν τρομοκράτες τον τρόπο ζωής μας, αλλά όταν οι προειδοποιήσεις είναι τόσο συγκεκριμένες ως προς τον τόπο και το χρονικό σημείο, τότε καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις (…). Θεωρώ την απόφαση ορθή γιατί δεν πρέπει να διακινδυνεύουμε χωρίς λόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: