2.1.16

Συντάξεις: Οι αλλαγές του 2015...


...και ο... λογαριασμός του 2016...

Νέα χαμηλότερα επίπεδα συντάξεων για όλους επιφυλάσσει το 2016 μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν το 2015 και τις επιπλέον αλλαγές που έχει δεσμευτεί να...
επιφέρει στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου για την εξοικονόμηση συνολικά 1,8 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

«Κλειδί» για τις νέες περικοπές - οι οποίες θα κλειδώσουν τον Ιανουάριο και θα καθορίσουν το ύψος των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια - θα είναι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνηθούν με τους Θεσμούς σε συνάρτηση με τα ελλείμματα των Ταμείων, τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Ηδη, με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν από το καλοκαίρι και μετά, έχουν γίνει οκτώ αλλαγές στο ασφαλιστικό

1 Αυξήθηκε η εισφορά ασθενείας των συνταξιούχων από 4% σε 6% στις ακαθάριστες κύριες συντάξεις, προκαλώντας νέα μείωση στα καταβαλλόμενα ποσά. Το ποσό που θα πληρώσουν οι ήδη συνταξιούχοι φτάνει τα 532,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

2 Επιβλήθηκε εισφορά ασθενείας 6% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το όφελος για τα ταμεία θα είναι 178 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

3 Καθορίστηκε νέο ποσό κατώτατης κύριας σύνταξης στα 392 ευρώ, από 486 ευρώ. Το νέο ποσό - συνδεδεμένο με το νομοθετικά καθορισμένο από το 2012 κατώτατο όριο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (26,18 € Χ 15 ημερομίσθια = 392,70€) αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης από το 2011 και μετά, σύμφωνα με τα στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

4 Καταργήθηκε το προνοιακό τμήμα της κατώτατης κύριας σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους πριν το 67ο έτος της ηλικίας. Οσοι και όσες συνταξιοδοτούνται, από 1/7/2015 και εφεξής, λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης, λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει από τις εισφορές («οργανικό ποσό»). Εάν το οργανικό ποσό της κύριας σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης έως τα 67. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, θα χορηγείται και το προνοιακό τμήμα. Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει τους δικαιούχους της κατώτατης κύριας σύνταξης, όσους συνταξιοδοτούνται με περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές αφού το ποσό της σύνταξης μπορεί να είναι και 250 ευρώ (για 20 χρόνια ασφάλισης).

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: