Παρά τη νέα ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων, τα μηνύματα που εκπέμπουν Αθήνα και Αγκυρα δείχνουν ότι πίσω από τη ρητορική ένταση διατηρείται ένα πλαίσιο συνεννόησης, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για την επανεκκίνηση του διαλόγου ενόψει της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας...
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επανέφεραν στο προσκήνιο το γνώριμο σκηνικό αντιπαράθεσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διμερείς επαφές παραμένουν περιορισμένες, μετά το παρατεταμένο «πάγωμα» που ακολούθησε το ναυάγιο της Νέας Υόρκης και την επ’ αόριστον αναβολή της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ωστόσο, η επανάληψη των πάγιων θέσεων εκατέρωθεν δεν συνιστά κατ’ ανάγκη ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά μπορεί να ιδωθεί ως προετοιμασία για επιστροφή σε έναν ελεγχόμενο κύκλο διαβουλεύσεων.
Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2026, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε τις τουρκικές θέσεις περί «δίκαιης μοιρασιάς» στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι οι διαφορές στο Αιγαίο θα πρέπει να εξεταστούν ως ενιαίο σύνολο. Παράλληλα, επανέφερε τις πάγιες αναφορές στο Κυπριακό και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «τουρκική».
Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα, επαναλαμβάνοντας ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ αποτελεί τη μία και μόνη διαφορά που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι αναθεωρητικές προσεγγίσεις και προτάσεις απορρίπτονται στο σύνολό τους. Παράλληλα, επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του δομημένου διαλόγου, ενώ υπενθύμισε ότι το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη καθορίζεται αποκλειστικά από τη Συνθήκη της Λωζάννης, ως θρησκευτικής μειονότητας με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η τρέχουσα αντιπαράθεση μπορεί να ερμηνευθεί και ως μέρος μιας διαδικασίας επανατοποθέτησης ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το ΑΣΣ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, μια εξέλιξη που χαιρέτισε και ο Χακάν Φιντάν. Σε αυτό το πλαίσιο, Αθήνα και Αγκυρα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις γνωστές θέσεις τους, οριοθετώντας εκ νέου το πεδίο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί η συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Την ίδια στιγμή, μετά τις εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Τουρκίας, σε πρώτο στάδιο, από τον ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μηχανισμό SAFE, ενισχύεται η εικόνα ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται πλέον πως η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα συνδέεται άμεσα με την πορεία των σχέσεών της με την Ελλάδα.
Ωστόσο, όσο η Τουρκία δεν μετακινείται από τη διατήρηση του casus belli και από βασικές αναθεωρητικές θέσεις, οι δυνατότητες ουσιαστικής προόδου παραμένουν περιορισμένες. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκκίνηση της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) προβάλλει ως η μοναδική ρεαλιστική οδός που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο ενεργή εμπλοκή της Αγκυρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας. Δεν αποκλείεται, πάντως, το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά να εμφανιστεί περισσότερο επισπεύδουσα στον διμερή διάλογο.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου